Nakon razgovora Facebook mi ponudi oglas koji me zanima – prilično sumnjivo?

47

Među korisnicima Facebookovih aplikacija pojavila se glasina da Facebook prisluškuje razgovore korisnika kako bi im mogao ponuditi oglase u skladu s njihovim interesima.

Korisnici navode kako je prilično sumnjivo da se teme o kojima su razgovarali u pozivu pojave pred njihovim očima listajući Novosti na Facebooku.

Iz Facebooka niječu glasinu i napominju da Facebook predlaže oglase na temelju informacija koje dobiva iz podataka na profilu. Prošle godine pitanje o prisluškivanju razgovora bilo je postavljeno Zuckumbergu na kongresnoj raspravi. Osnivač Facebooka opovrgnuo je tvrdnju proglasivši je teorijom zavjere.

Dodao je da ljudi nisu ni svjesni svojih postupaka. Na primjer, ako razgovaraju s nekim o svojim interesima, nakon razgovora će većina tražiti to na internetu, na temelju čega će im se ponuditi oglasi tog sadržaja.

Tvrdnja da Facebook ne prisluškuje naše razgovore ima smisla, a može se i dokazati. Naime Facebook se ni ne treba koristiti našim pozivima jer preko aplikacija i na razne druge načine može saznati naše interese i ponuditi nam oglase. To možemo i provjeriti isključivanjem mikrofona u postavkama, koji omogućava Facebooku nadzor nad razgovorima.

Komentari