Najveća svjetska tvornica čokolade zaustavlja proizvodnju, među njima i Milka te Oreo

132
milka

Vodeći svjetski proizvođač čokolade Barry Callebaut morao je prekinuti proizvodnju. Kao razlog navode povećan rizik od salmonele. Zahvaćeni su i Milka proizvodi.

Bakterije su otkrivene u ponedjeljak, 27. lipnja u seriji proizvedenoj u tvornici Wieze u Belgiji. Stručnjaci su kao uzrok kontaminacije naveli aditiv lecitin, koji se koristi kao antioksidans, emulgator ili stabilizator u proizvodnji čokolade.

Barry Callebaut proizvodi čokoladu, ali i proizvode od kakaa, nadjeve, glazure i ukrase za industrijske i komercijalne kupce, uključujući Mondelez i Unilever. Dobro poznati i popularni čokoladni proizvodi pogođenih marki uključuju sljedeće:

Mondelez:

čokoladni proizvodi Milka asortiman, Oreo, Toblerone, Daim,

Unilever:

Cornetto Ice Cream, Ben and Jerry’s, Cremissimo Ice Cream, Magnum Ice Cream

Glasnogovornik tvrtke rekao je u četvrtak da je većina proizvoda zaraženih salmonelom još uvijek u tvornici Wieze. Barry Callebaut je u procesu informiranja 73 pogođena korisnika “kako bi se zajamčilo da među krajnjim kupcima nema infekcija”.

Zbog sigurnosnih razloga, rad u pogonu je trenutno obustavljen. Svi proizvodni pogoni bit će očišćeni i dezinficirani. Belgijsko tijelo za nadzor hrane pokrenulo je istrage.

Barry Callebaut ima više od 60 proizvodnih pogona diljem svijeta. Više od 13.000 ljudi radi za tvrtku, koja je nedavno ostvarila godišnju prodaju veću od sedam milijardi eura, prenosi Fenix Magazin.

L.B.

Komentari