Najpoznatiji svjetski vlak “Orient Express” uskoro dolazi u Hrvatsku!

93

Prije 150 godina, Georges Nagelmackers svoje je snove pretvorio u stvarnost kada je pokrenuo prve vlakove luksuznog Orient Express-a širom Europe. Danas se legenda ponovno rodila u Italiji sa simboličnim nadimkom La Dolce Vita odavajući počast 1960-ima, a ove godine stiže i u Hrvatsku.

Naime, najnovija ruta Orient Expressa, vozit će od Rima do Istanbula preko Splita. Orient Express la Dolce Vita treba sastojati od šest vagona, od kojih svaki sadrži 12 “Deluxe” kabina, 18 apartmana, “časni apartman” i restoran koji nudi “ručak s pet zvjezdica”, uključujući “nagrađivana talijanska vina i ekskluzivnu haute kuhinju.”

Orient Express krenuo je na prvu vožnju 1882. godine iz Pariza i otada inspirirao brojne umjetnike i pisce. No, jeste li znali da je Hrvatska odigrala ključnu ulogu u stvaranju ove legende? Naime, nakon Prvog svjetskog rata, Orient Express krenuo je južnom rutom kroz Zagreb i Slavoniju što je ujedno dovelo do otvaranja hotela Esplanade 1925. godine, koji se nalazi uz Glavni kolodvor u Zagrebu. To je ujedno inspiriralo slavnu Agathu Christie da između Vinkovaca i Slavonskog Broda ukrca jednu od svojih lutalica.

Više o Orient Expressu možete pronaći OVDJE.
L.B.

Komentari