Nebeske gredice

199

Na krovu, ispod
neba, spava vrt

Nebeske gredice

Na vrhu ima
dovoljno mjesta
za papričice

A na krovu
paradajzi…

Njujorški restorani posebna su priča tog posebnog grada. Na Manhattanu možete jesti tako dobro da ćete to pamtiti cijelog života, a restorani su čak i u turističkom smislu posebno segmentirana ponuda. U zadnje vrijeme sve je popularniji i Brooklyn, razvija se njegova umjetnička scena, a za tamošnje restorane reći će da uz odlična jela nude i ležernu atmosferu. Možda i zato jer su njihovi gazde puno opušteniji pošto im troškovi prostora nisu tako visoki kao na Manhattanu, pa mogu kreativnije razmišljati, pa čak i eksperimentirati. Ipak, cijeli New York, svaki njegov dio, pati od pomanjkanja prostora, koji kao što je poznato, diktira zakon ponude i potražnje – puno više ljudi želi doći i živjeti ovdje no što za to, objektivno, ima mjesta. Zato nije čudno da je upravo u Brooklynu niknula prva rooftop farma ili vrt na krovu zgrade. Urbana poljoprivreda, koliko god u početku bila čudna, izgleda predstavlja budućnost poljoprivrede u velikim, vrlo naseljenim urbanim sredinama. Stručna predviđanja govore da će do 2050. u velikim gradovima živjeti 80% ukupnog svjetskog stanovništva, što znači da će polako nestati sela, zaseoci i veći ili manji vrtovi koji se prostiru uz obiteljske kuće i gazdinstva. U tim istim gradovima ima mjesta za automobile, taksije, zgrade, velike outdoor reklame, robne kuće, lokale i dućane, ali baš i nema mjesta za vrtove. Ali, ako se farme poslože na krovove – stvar funkcionira.

I nakon razmatranja po pitanju izdržljivosti i statike, na krov se polažu folije i posude sa zemljom u kojoj se uz pomoć suptilnog sustava za navodnjavanje uzgaja različito povrće. Činjenica je da time i nekretnina dobiva na vrijednosti – em imate vrt, em imate bolju izolaciju pa manje trošite na hlađenje i grijane. Prva takva farma nastala je u Brooklynu, a njeni pokretači su Annie Novak i Ben Flanner. Annie ima iskustvo u poljoprivredi, radi kao koordinator programa dječje vrtlarstvo u NY i aktivna je u programu Slow Food USA. Ben nije iz struke i nema prethodno iskustvo, ali njega pokreće strast i logična želja da uspije u nečemu u čemu vidi smisao i korist. Njihova krovna farma prostire se na 6000 kvadratnih metara, a brojni poklonici zdravog života i ove nove grane poljoprivrede, svakodnevno se uključuju kao volonteri na farmi. Iako rade kao učitelji, advokati ili menadžeri, rado će odvojit poneki sat, popeti se na ravan krov bruklinske zgrade, odnosno sky vegetables i nekoliko sati opušteno pomagati oko uzgoja povrća. Za održivost projekta njihov je rad izuzetno važan, a oni stječu nove horizonte i možda već uskoro netko od njih promjeni profesiju. Prije pet godina zgodno je bilo biti bankar, sad je zgodno biti poljoprivrednik, a pritom ne promijeniti okruženje, prijatelje i svoje urbane navike. Sky vegetables urod otkupljuju lokalni restorani (oni isti koji zbog svoje hrane i atmosfere postaju sve popularniji i u koje dolazi sve više gostiju), kao i šarmantni delikatesni dućani, odnosno trgovine organske hrane. Svi su zadovoljni, a prema ovom konceptu već i drugi svjetski gradovi poput Londona ili Berlina pokreću slične projekte urbane poljoprivrede i sade vrtove kojima je samo nebo granica.

Priča prva: Dok sjedimo u istarskoj konobi u Boljunu, gdje nepce ne može odoljeti ravijolima sa sirom, fužima s domaćom kokom, i da ne nabrajam dalje, negdje na polovici svega naručujemo još jednu zdjelu salate od rige. Nakon nekoliko minuta konobarica dolazi iz vrta i u povećoj zdjeli nosi svježe ubrane listiće rige. To je ona ista koju smo već jeli, ali je bila toliko dobra da smo poželjeli još.

Priča druga: Ujutro, prije osam, tržnica je najraskošnija, puni su banci svega, sve je svježe, prodavači još odmorni i puni vjere kako će dobro trgovati. Tu su tete koje prodaju zelen s Cresa, maline iz Gorskog kotara, blitvu iz Dalmacije, da ne nabrajam, živa milina. I onda neka kvalitetu života. na što mislim…

I onda netko defi nira luksuz i kvalitetu života. Ma, jasno vam jena što mislim.

Dunja Pavešić

Komentari