NA SAMOM VRHU: The Guardian uvrstio dva hrvatska grada na listu najljepših

430
Šibenik (Foto: Wikipedia)

Britanski The Guardian objavio je listu 12 najljepših gradova uz more u južnoj Europi. Na listi se nalaze i dva hrvatska grada, i to na samom vrhu!

Najljepši grad koji je The Guardian izdvojio je Šibenik, a odmah nakon njega na drugom je mjestu Zadar. Hrvatski su gradovi tako prestigli one u Španjolskoj, Francuskoj ili Grčkoj.

12 najljepših gradova uz more na jugu Europe:

 1. Šibenik, Hrvatska
 2. Zadar, Hrvatska
 3. Sanremo, Italija
 4. Sciacca, Sicilija
 5. Viana do Castelo, Portugal
 6. Peniche, Portugal
 7. Sanlúcar de Barrameda, Španjolska
 8. San José, Almería, Španjolska
 9. Galaxidi, Grčka
 10. Volos, Grčka
 11. Saint-Jean-de-Luz, Francuska
 12. Sète, Languedoc, Francuska

The Guardian za Šibenik piše da je blizu nacionalnom parku Krka i Kornatima, ali da ovaj tisućljetni grad sam po sebi ima dovoljno materijala da oduševi posjetitelje. Opisuju rivu punu barova i restorana te spominju katedralu sv. Jakova iz 15. stoljeća, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

U starom gradu nalazi se nekoliko šibenskih utvrda, uključujući utvrdu sv. Mihovila, koje nazivaju čarobnim mjestom za ljetne koncerte na otvorenom. Tu je i nedavno renovirana tvrđava Barone, koja ima zadivljujući pogled, piše Guardian. Čitateljima napominju da se mogu osvježiti na šljunčanoj plaži Banj. Od hrane preporučuju hobotnicu, janjetinu te vrhunska hrvatska vina.

Na drugom mjestu ljestvice nalazi se Zadar i to zbog “fascinantne rimske, bizantske i venecijanske povijest, položaja plaža, šljunčane šetnice i hrabre javne umjetnosti”, piše u tekstu.

Od zadarskih atrakcija ističu Morske orgulje, podvodnu instalaciju Nikole Bašića te Pozdrav suncu. Guardian hvali i impozantnu crkvu sv. Donata iz 9. stoljeća. Preporučuju ronjenje i kupanje na šljunčanoj plaži Kolovare, te ističu da je grad baza za jednodnevne izlete na otoke poput Dugog Otoka, jednog od najljepših u zadarskom arhipelagu te slavnih nacionalnih parkova poput Paklenice.

Komentari