Kad bi barem bilo dulje živjeti tako jednostavno kao popiti tabletu ili dvije svaki dan. Iako bi vitaminski dodaci nekim pojedincima mogli dati prednost u odnosu na odabrana stanja, općenito je malo vjerojatno da će ikome pomoći da dočeka dodatne rođendane.
Nova istraživanja otkrivaju da multivitamini neće pomoći u produljenju vašeg života, iako dokazi iz drugih studija sugeriraju da bi mogli imati neke zdravstvene prednosti koje pomažu ljudima da bolje žive u starijim godinama.
Istraživači s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) prikupili su podatke iz tri velike studije u kojima je ispitano više od 390 000 odraslih osoba o njihovoj prehrani i zdravlju kako bi proučili korištenje multivitamina i zdravstvene rezultate tijekom gotovo tri desetljeća. “Mnogi odrasli ljudi u SAD-u izvješćuju o korištenju multivitamina za održavanje ili poboljšanje zdravlja”, pišu epidemiologinja NIH Erikka Loftfield i kolege u svom objavljenom radu.
Ali drugo je pitanje hoće li se obećanja o boljem zdravlju pretočiti u duži život. Nalazi iz ove analize potvrđuju uglavnom negativne rezultate prijašnjih studija, pokazujući da dnevni režim multivitamina neće produljiti vaš život. Naprotiv, rizik od umiranja bilo kojeg uzroka bio je mrvicu veći (samo 4 posto) među korisnicima multivitamina u prvih nekoliko godina praćenja u usporedbi s onima koji ih nisu koristili.
Za to može postojati nekoliko razloga koje je teško razriješiti. Ljudi s mučnim zdravstvenim problemima povezanim sa starenjem možda su vjerojatnije isprobali multivitamine, na primjer. Međutim, ljudi koji uzimaju multivitamine često se zdravije hrane, više vježbaju, manje puše i zarađuju dovoljno novca da si priušte suplemente – sve su to čimbenici koji bi mogli poboljšati zdravlje.
Isto je bilo i u ovoj studiji. Sudionici su uglavnom bili prilično zdravi, bez povijesti raka ili drugih kroničnih bolesti, ali korisnici multivitamina bili su skloni kvalitetnijoj prehrani i imali su niže indekse tjelesne mase (BMI) – često kritiziran, a sada obeshrabreni alat za provjeru zdravlja. Ovi zbunjujući čimbenici – koji su dobro uzeti u obzir u studiji – zamaglili su prethodne analize; veliki izbor multivitamina također je potpuno otežao njihovu usporedbu iz jedne promatračke studije ili kliničkog ispitivanja s drugom. Čak i prije rezultata istraživanja, stručnjaci su bili u najboljem slučaju skeptični o prednostima uzimanja multivitamina, tvrdeći da to ovisi o tome tko ih uzima, zašto i kako. Uzimanje određenih vitamina može pomoći osobama s medicinski dijagnosticiranim nedostatkom, kao što je nedostatak željeza ili vitamina B, ili nadopuniti dodatne potrebe trudnoće.
Nekoliko nedavnih ispitivanja također sugerira da dnevni unos multivitamina može poboljšati pamćenje i usporiti kognitivni pad, ali samo kod starijih osoba i to na kratko vrijeme. Čini se da vitamini s antioksidativnim svojstvima, poput vitamina C i cinka, također sprječavaju makularnu degeneraciju, stanje progresivnog gubitka vida u starijoj dobi.
Međutim, suplementi mogu biti štetni ili rizični ako se uzimaju u prekomjernim dozama ili s drugim vitaminima, ili ako stupaju u interakciju s lijekovima na recept. Dodaci beta karotena povećavaju rizik od raka pluća kod pušača, dok vitamin K može smanjiti učinkovitost lijekova za razrjeđivanje krvi, a kalcij i cink ograničavaju apsorpciju antibiotika koji se koriste u borbi protiv bakterijskih infekcija. Multivitamini također nisu regulirani na isti način kao lijekovi na recept ili lijekovi bez recepta, ostavljajući širom otvorena vrata prenapuhanim marketinškim tvrdnjama o njihovoj učinkovitosti, koje ne moraju biti potkrijepljene dokazima.
Dobivanje dnevnih potreba za vitaminima iz naše prehrane za razliku od nadopunjavanja suplementima za većinu je ljudi sigurniji način. Na primjer, studija iz 2023. pokazala je da prelazak na zdraviju hranu može produljiti vaš život do 10 godina. “Što su veće promjene napravljene prema zdravijim obrascima prehrane, to su očekivani dobici u životnom vijeku veći”, objasnio je tada tim koji stoji iza te studije. Ali opet, zdrava prehrana svodi se na to tko si to može priuštiti i kakav pristup ima hranjivoj, svježoj hrani.
Izvor: Science Alert
Komentari