Muči vas glavobolja? Ove biljke vam mogu pomoći

57

Posežete li često za tabletom ibuprofena ili aspirina da ublažite glavobolju? Tada će vam biti drago znati da ispuštanje tablete u usta nije jedino rješenje vašeg problema. Postoji niz biljaka za koje se zna da su vrlo učinkovite u liječenju napadaja glavobolje bez izazivanja nepovoljnih nuspojava, ako se pravilno koriste.

Neke biljke protiv glavobolje možda su već sada u vašoj kuhinji, ali neke ćete možda morati nabaviti u trgovini biljem ili zdravom hranom. Različite biljke su dobre za različite glavobolje koje imaju različite uzroke, pa je dobra ideja da možete identificirati problem iza svoje mučne glavobolje. Ponekad je to uzrokovano stresom, dok je drugi put zbog tjeskobe. Postoje slučajevi u kojima je to uzrokovano hormonskom neravnotežom. Glavobolja se može pojaviti i zbog alergije na hranu ili nekog drugog problema s probavnim sustavom.

Naročito ako se glavobolja ponavlja, važno je potražiti pomoć liječnika. To je zato što bi to mogao biti simptom zdravstvenog stanja koje tek treba otkriti. No, za povremene glavobolje, možete pokušati koristiti određene biljke čija učinkovitost može biti potvrđena od strane mnogih pojedinaca koji se bave prirodnim alternativama i farmaceutskim lijekovima. Dakle, sljedeći put kad se suočite s užasnom glavoboljom, pogledajte što od navedenog može učinkovito okončati vaš problem i bez nuspojava:

Kamilica
Vrlo popularna za ublažavanje tjeskobe i nesanice, kamilica se također može koristiti za okončanje glavobolje. To je zbog činjenice što može izazvati opuštanje mišića, pa je izvrsna za glavobolje povezane sa stresom. Kamilica ima i protuupalna svojstva, što je čini vrlo dobrom protiv nekih drugih vrsta glavobolje.

Lavanda
Baš kao i kamilica, lavanda je izvrsno rješenje za stres. Biljka ljupkog mirisa pomaže pri uklanjaju glavobolje uzrokovane stresom. Dašak eteričnog ulja lavande ili nanošenje malo istoga na čelo i sljepoočnice može vam pružiti prijeko potrebno olakšanje.

Kadulja
Ova poznata kulinarska biljka izvrsno ublažava glavobolje koje uzrokuje probavne smetnje. Također se možete osloniti na kadulju ako patite od klaster glavobolje, koja obično pogađa samo jednu stranu glave odjednom. Travari kažu da je kadulja savršena i za glavobolje uzrokovane hormonskom neravnotežom.

Ružmarin
To što ima lijepo ime ne znači da ružmarin nije djelotvoran prirodni lijek za glavobolju. Istina je da je ova biljka vrlo sposobna poboljšati cirkulaciju krvi, pazeći da vaš mozak dobije sve potrebne molekule kisika.

Đumbir
Svi znaju da je đumbir sjajan lijek protiv mučnine i probavnih smetnji. Jeste li znali da se možete osloniti i na ovu biljku kad god vas muči glavobolja? Zahvaljujući protuupalnim svojstvima đumbira i pojačavanju cirkulacije, možete ga uzeti kako biste ublažili glavobolju bez neželjenih nuspojava.

Maslačak
Tradicionalni iscjelitelji preporučuju maslačak za liječenje anemije jer sadrži željezo. Jedan od uobičajenih simptoma anemije zbog nedostatka željeza je glavobolja. Dakle, ako vam se čini da je vaš stalni napadaj glavobolje posljedica navedenog stanja krvi, možete probati maslačak.

Matičnjak
Ljudi koji često pate od tenzijske glavobolje mogu ovisiti o matičnjaku kako bi postigli trenutno olakšanje. Ima izvrsna opuštajuća svojstva pa je vrlo dobar u opuštanju zategnutih mišića koji mogu uzrokovati glavobolju. Matičnjak je najkorisniji osobito ako vas tenzijska glavobolja napadne prije spavanja jer ima i sedativna svojstva.

Izvor: Healthy Builderz

L.B.

 

Komentari