Mogu li psi otkriti koronavirus kod ljudi?

34

Organizacija Medical Detection Dogs u suradnji s londonskom školom za javno zdravstvo i tropsku medicinom te Sveučilištem Durham udružila se kako bi se otkrilo može li istančan pseći njuh otkriti bolest COVID-19. Ova studija zapravo se nastavlja na ranija istraživanja pasa i pretpostavci da bolest izaziva specifični miris koji psi mogu detektirati i otkriti male promjene u temperaturi kože.

Organizacija je već započela s obukom pasa, a cilj obuke je brza i neinvazivna dijagnostička metoda. Psi su već kroz druge obuke trenirani da otkriju bolesti poput karcinoma, Parkinsonove bolesti i malariju na način da su psu davani uzorci pacijenata. Pokazano je da psi mogu otkriti bolesti uz visok stupanj točnosti, a s obzirom na to da druge respiratorne bolesti mijenjaju miris tijela postoje veliki izgledi da bi se to moglo dogoditi i s COVID-19.
Utemeljiteljica organizacije Medical Detection Dogs Claire Guest komentirala je: „Uvjereni smo da psi mogu otkriti COVID-19. Sada istražujemo kako možemo sigurno uhvatiti miris virusa na pacijentima i izložiti pse tom mirisu. Cilj je da psi otkriju svakoga, uključujući i one asimptomatske nositelje virusa i pokažu nam koga treba testirati.“

Steve Lindsay sa Sveučilišta Durham kaže kako bi se psi koji su prošli obuku rasporedili u zračnim lukama po završetku epidemije i na taj način bi otkrili nositelje virusa i pomogli u sprječavanju ponovnog izbijanja epidemije.

Prisjetimo se, trenutno je u Hrvatskoj zabilježeno 586 slučajeva zaraze koronavirusom, njih 37 je izliječeno, a preminulo je 3 osobe. U svijetu je 558 298 zaraženih, 128 717 izliječenih, a 25 259 preminulih.

Komentari