Mogu li nas ljeti hladna pića rashladiti?

38

Hrvatsku su ovog tjedna pogodile visoke temperature. Toplinski val natjerao je mnoge da razmišljaju o tome kako očuvati svoje domove i sebe rashlađenima na velikoj vrućini.

Iako je opće poznato da je održavanje hidratacije bitno, o najboljoj temperaturi za vaš napitak se ne raspravlja. Većina nas zamišlja da bi lijepa voda koja zvecka s kockicama leda mogla biti najbolji način da snizimo tjelesnu temperaturu – ali topli napitci, paradoksalno, mogli bi biti bolji.

Mogu li vas topli napitci rashladiti i trebate li svoju ledeno hladnu vodu zamijeniti čajem?

Evo što trebate znati.

Mogu li vas topli napitci rashladiti?

Studije sa Sveučilišta Ottawa School of Human Kinetics sugeriraju da da, topli napitci mogu biti dobar način da se rashladite. Ispijanje toplog napitka izaziva reakciju znojenja, a da zapravo ne podiže tjelesnu temperaturu toliko. Znoj se tada hladi na površini kože, smanjujući osjećaj vrućine.

Tako će vas topli napitak ohladiti, ali možda neće imati trenutni, ukusni rashladni učinak ledenog napitka. Također – radi samo ako ste u okruženju u kojem znoj može ispariti, tako da ovaj trik neće raditi u vlažnom okruženju ili ako nosite rukave.

Ollie Jay, istraživač sa Sveučilišta Ottowa, rekao je: “Ako pijete topli napitak, to rezultira manjom količinom topline pohranjene u vašem tijelu, pod uvjetom da dodatni znoj koji se proizvodi kada pijete topli napitak može ispariti. Na vrlo vrućem i vlažnom danu, ako nosite puno odjeće, ili ako se znojite u tolikoj mjeri da on kaplje na tlo i ne isparava s površine kože, tada je piti topli napitak loše. Topao napitak još uvijek dodaje malo topline tijelu, pa ako znoj neće moći isparavati, idite na hladno piće.”

Evo ga. Je li tko za čaj?

Izvor: Metro

L.B.

Komentari