Moglo bi vas iznenaditi odakle dolazi cvijeće koje dobivaju olimpijski pobjednici

183

Osvajanje olimpijske medalje veliki je trenutak za svakog sportaša, ali poseban je značaj buketa cvijeća koji im se uručuje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Više od 5000 buketa uručuje se sportašima na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Svečano cvijeće uglavnom je uzgajano u tri okruga sjeveroistočnog Japana koji su bili razoreni potresom i tsunamijem 2011. te pogođenim posljedicama topljenja reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima. Gotovo 20.000 ljudi poginulo je u katastrofi koja je pogodila prefekture Iwate, Fukushima i Miyagi.

Buketi žutog, zelenog i plavog cvijeća koji su se uručivali osvajačima medalja na Olimpijskim i na Paraolimpijskim igrama uzgajani su gotovo u potpunosti u ta tri okruga.

Svijetložuti suncokret, koji dominira buketima, uzgajan je u Miyagi, posadili su ga roditelji čija su djeca poginula u katastrofi. Roditelji su odabrali padinu na kojoj su njihova djeca potražila utočište od posljedica tsunamija.

U Fukushimi su uzgajani nježni bijeli i ljubičasti cvjetovi – u sklopu neprofitne inicijative pokrenute s ciljem oživljavanja lokalnog gospodarstva nakon katastrofe koja je ozbiljno oštetila poljoprivrednu proizvodnju.

Gencijani, mali svijetloplavi cvijet, uzgajaju se u Iwateu, obalnom području koje su uništili divovski valovi u katastrofi 2011. godine.

Za dovršetak buketa postoje jake zelene aspidistre, uzgojene u Tokiju, koje su izabrane za predstavljanje grada domaćina.

Izvor: BBC

Komentari