Metropolitana

112

Čim ugledate Coca-Colu na polici u zvjezdanom i većem izdanju, znate da se Božić bliži, a da ne spominjem veliku staklenku majoneze u posebnoj polugratis ponudi, odmah se zazubice tope na samu pomisao na francusku salatu. Druženja, večerice, okićeni stolovi i svi ti neodoljivi, slatki rituali u kojima uživate s dragim i bliskim ljudima u toplini svoga doma, gledajući kroz prozor zimsku, bijelu idilu i slušajući pucketanje drva u kaminu. Srećom, nije samo u domovima interesantno, toplo i intimno. Zagreb je već okićen sjajnim zvonima, zvijezdama i borovima, samo čekamo da se upale i zabljesnu naš grad. Još malo pa će bor i velika licitarska srca ponosno u punom sjaju kititi glavni trg. Šatori su već postavljeni kako je Sv. Martin došao, a s njim naravno i kuhano vino, sočne kobasice i izdašan grah. Štandovi su puni prigodnog nakita za kuću, dvorište, pa čak i auto, a vunenih kapa, šalova i rukavica u raznim uzorcima, bojama i stilovima ne nedostaje.

Ipak najbrojniji su štandovi s hranom i ponudom uglavnom rustičnih delicija, od slavonskih kulena i suhih kobasica, do dalmatinskih suhih kolača i torti.
Naravno, ne morate ništa kupiti da biste se zabavili. Osim ogromnih šatora na Trgu bana Jelačića i Kvaternikovom trgu, tu svake večeri možete čuti razne vesele note tamburice i poznatih dobitnika Dore – Kraljeva ulice, a u malo elegantnijoj i mirnijoj ponudi poslušajte koncerte u Katedrali. Ni dvorana Vatroslava Lisinskog nije iznevjerila uz gospel zbor iz New Yorka Angels in Harlem Gospel Choir koji je nastupio 4. prosinca.
Tog istog dana bio je veliki događaj za ljubitelje likovne umjetnosti. Naime, 4. prosinca otvorila se velika retrospektivna izložba jednoga od najpoznatijih hrvatskih slikara Ede Murtića u Muzeju za suvremenu umjetnost. Edo Murtić je svoja likovna djela pretočio u neodoljive slike snažnih kompozicija, poznatih apstraktnih oblika i izražajnih boja, a ljepota hrvatskih podneblja bila je njegova česta i trajna inspiracija. Ova će izložba u Muzeju za suvremenu umjetnost biti otvorena do 31. siječnja iduće godine.

ZABAVA PRIJE SVEGA

Na Trgu bana Jelačića očekuju vas mnoge aktivnosti i pravi adventski ugođaj. Od 4. prosinca počeo je i program za djecu, i to s početkom u 11 sati, a nakon najave Djeda Božićnjaka svaki dan nastupa niz dječjih zborova od Bim bam bom, Kikići, Samoborček, Loptice, Papandopuline te ini drugi, svi jednako veseli i dražesni. Ovdje se svaki dan na pozornici predstavljaju i brojni kulturno-umjetnički domovi iz Zagreba i okolice. Možda su ipak najzanimljiviji koncerti s početkom u 20 sati,  Zadruga (10. prosinca), Kino Klub (12. prosinca), Cinkuši (14. prosinca), Kries (15. prosinca) te nastup Božidara Alića & Matije Dedića koji izvode Arsena na Badnjak. A u duhu darivanja i dobrote 21. prosinca se odazovite i dođite na božićni koncert Želim život Zaklade Ane Rukavine.
Osim na glavnom trgu zabave neće nedostajati ni na obližnjem Kvatrenikovom trgu, gdje se održava program pod nazivom Zima na Kvatriću. U okviru programa predstavit će se brojna kulturno-umjetnička društva iz Zagreba i njegove okolice, različitih regija i županija Hrvatske, udruge i obrtnici s autohtonim proizvodima i suvenirima, ali i poznatim domaćim specijalitetima. Bit će tu raznih zabavnih sadržaja i programa, a sve uz grijani šator i pet drvenih kućica u kojima će se predstavljati stari zanati. Organizira se i humanitarna aukcija čiji je sav prihod predviđen za klub Vjeverica koji okuplja odrasle osobe s intelektualnim teškoćama te im pruža aktivnosti kreativnih radionica, socijalizaciju i bolju kvalitetu života. Na otvorenom dijelu mališane će razveseliti vlakić i jaslice.

TRAMVAJ DJEDA MRAZA
Veseli božićni tramvaj opet vozi najmlađe po centru Zagreba. Tako će ugrijan, topao, veseo i živahan voziti od 4. prosinca do 6. siječnja, a osim vilenjaka, vila i pčelica u veselom tramvaju svoje putnike očekuje Djed Božićnjak. Naravno pjeva se i pleše. Polazna stanica je i ove godine na uglu Jurišićeve i Praške, vožnja traje pola sata, pri čemu se sve to vrijeme gotovo jednako dobro osjećaju i djeca i roditelji.
Ako nikada niste gledali nastup folklorno-umjetničkog društva LADO, vrijeme je da 21. prosinca prisustvujete njihovom nastupu u Crkvi sv. Antuna Padovanskog, u 19 sati, Ulica sv. Duha.
I za kraj jedna “sportska” informacija – za sve male i velike koji uživaju u zimskim sportovima otvorena su i klizališta na Šalati, Domu sportova, Velesajmu i meni najdražem ispred Hotela Esplanada, malo klizalište s pogledom na fontanu i grandiozni hotel.

A nakon sve te zabave tijekom prosinca, čeka vas koncert popularnih Stereo MC-a na Trgu bana Jelačića i ulazak u novu 2011., pa možemo sve ispočetka. Sretno!!!

Dorotea Orlović

Komentari