McArhitektura: Deset neobičnih McDonalds-a

992

U arhitektonskom svijetu McDonald’sa nema puno prostora za improvizaciju i različitost među pojedinačnim podružnicama ovog najpoznatijeg fast food branda diljem svijeta. Usklađeni u svojim menu-ima, uz tu i tamo pokoju autohtonu varijaciju, McDonaldsi su svugdje u svijetu istog izgleda. Žuta i crvena boja, prepoznatljivi logo i očekivana usluga doprinose osjećaju da ste u svakom gradu doma kad uđete u McDonalds.

Ipak, donosimo listu deset McDonaldsovih fast food restauranta koji spadaju u iznimke koje potvrđuju pravilo. Iako je identitet ovog brenda iznimno homogen, iznenađujući je broj restauranta koji svojim izgledom odudaraju od uobičajene slike McDonaldsa na koju smo navikli.

Najveći „Mac“

Ako se najveći McDonalds na svijetu u Oklahomi ne uklapa u korporativni model ovog fast food giganta, razlog tomu jest što McDonalds nije oduvijek bio na ovoj lokaciji. Zgrada datira iz 1957. godine kada je u njoj bio smješten restaurant Staklena kuća. Najveći McDonalds premošćuje cestu Will Rogers Turnpike, a zbog samog oblika zgrade, interijer je također netipičan za ovaj brend. Posjetitelji mogu ući u restaurant sa obje strane autoceste.

Roswell

Je li leteći tanjur zaista sletio u blizini Roswella u Novom Meksiku 1947.godine, ili je ovaj neobični McDonalds tamo stigao prije? McDonalds u obliku neidentificiranog letećeg objekta zaista izgleda kao nezemaljsko zdanje. Unutrašnjost fast fooda s tapetama i dekoracijom inspiriranim svemirom, izvanzemaljcima i incidentom u Roswellu, nudi poseban ugođaj i savršeno se uklapa u mistikom obojen grad.

Avijatičarski McDonalds

Ovaj McDonalds restaurant je smješten u blizini autoceste 412 u Springdale, Arkansas-u. Restaurant je svojevrsno priznanje avijaciji, tema „Air-Mac“ je doslovno bila vidljiva iz aviona. Naime, do 2008.godine na krovu ovog neobičnog McDonalds bio je smješten dvomotorni Piper Seneca, koji je zbog sigurnosnih razloga uklonjen. Avion je naravno bio u bojama prepoznatljivog loga, a na njemu se isticao Ronald-klaun čiji je lik bio jedan od prvih simbola ovog brenda.

Tirkizno zadovoljstvo

McDonaldsov logo sa zelenim slovima? Ne, nije riječ o irskoj verziji fast fooda. U Arizoni se usred pustinje može zasladiti život u ovom unikatnom McDonaldsu s tirkizno zelenim slovima.

„Qouter pounder“

„Qouter pounder“ je bio svojevrstan bezimeni-brend eksperiment u Tokiju iz 2008.godine. Bez prepoznatljivog zlatnog luka i slova, u restaurantu su jedini potencijalni klauni bili njegovi posjetitelji. Naručiti Happy Meal u Qouter Pouderu nije bila opcija. Postojale su samo dvije mogućnosti: naručiti hamburger ili dvostruki hamburger sa sirom. Ovaj je prikriveni McDonalds restaurant zbog svojeg minimalističkog uređenja i više stilske razine interijera, privlačio nešto sofisticiraniju klijentelu.

McDonalds zgrada kao pomfrit

Jedino u zemlji Disneylanda McDonalds restaurant može izgledati poput pakovanja divovskih prženih krumpirića. Ovaj zaigrani McDonalds nalazi se u državi Orlando u SAD-u.

McDonalds lokomotive

U Barstowu u Kaliforniji, nalazi se prava McDonalds (željeznička) postaja. Restaurant smješten u crveno žute „lokomotive“, gdje se hrana jede u separeima, doduše nije na tračnicama, ali nastoji stvoriti atmosferu objeda u vlaku. Moguće kako se ovim McDonaldsom htjelo odati počast ovom nekad prometnom željezničkom kraju.

Australski McDonalds

Unajmite dizajnersku firmu imena Jucy i sigurni ste kako konačni proizvod neće biti nimalo dosadan. McDonalds u Sydneyu pravi je estetski doživljaj. Interijer s mnoštvo različitih tapeta i dekorativnih detalja više nalikuje unutrašnjosti nekog doma, nego li fast food-a.

Imperijalistički McDonslads

McDonalds smješten u prekrasnu zgradu bivšeg britanskog hotela Clifton Hill u Melbourneu  lako bi mogao biti i najljepše McDonalds zdanje na svijetu. Ovaj McDonalds izvana odiše retro šikom, a art-deco tema provlači se i u unutrašnjost restauranta. Dizajnersko djelo Jamesa Hastie Wardropa, neznatno se izmijenilo u pretvorbi iz imperijalističkog dvorca u korporativnu trgovinu.

Vintage McDonalds

Prvi McDonalds restaurant otvoren je 1940.godine, dok se o početku lanca ovog fast food-a može govoriti od 1955.godine. S obzirom na mnoge promjene u arhitekturi McDonaldsa od tada do danas, iznenađujuće je vidjeti originalne vintage restaurante iz 50-ih. Zanimljivo, danas se neki McDonalds restauranti vraćaju tom originalnom stilu i izgledu fast food-a kojeg karakteriziraju dvostruki zlatni lukovi inkorporirani u strukturalni dizajn restauranta. U Chicagu je jedan takva primjer retro McDonaldsa na dvije etaže. Cijene tamo možda nisu kao što su nekad bile, ali barem su zlatni lukovi i dalje isti.

 Maša Delić

Komentari