Majčin dan svi slavimo, no znate li kada se slavi Dan očeva?

Dan očeva malo je manje popularan od majčinog dana. Promijenimo to :)

1199

Kao i ostatak svijeta i mi Majčin dan slavimo druge nedjelje u mjesecu svibnju. Dan posvećen najvažnijim ženama u našim životima slavi se od 1914. godine kada ga je američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio nacionalnim praznikom. Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama.
Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, zatim Švicarskoj (1917.), Norveškoj(1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.
I dok je sa Majčinim danom situacija prilično jasna, Dan očeva je već malo problematičan. Naime, Dan očeva u različitim dijelovima svijeta ima različite datume. Tako se u Hrvatskoj, on slavi 19. ožujka (to je brzo ), a povezan je sa blagdanom svetog Josipa. Na taj dan slave očinstvo i utjecaj očeva u društvu. U Europi se u ožujku slavi već od srednjeg vijeka, a u Južnu Ameriku su ga doveli Španjolci i Portugalci. U Americi danas, on se slavi treću nedjelju u svibnju, tjedan dana nakon Majčinog dana, a ovaj su datum preuzele i mnoge europske zemlje. Uvriježena priča o nastanku Dana očeva je ona Sonori Smart Dodd iz Washingtona, čija je majka umrla tijekom poroda, rađajući šesto dijete, a njezin otac William Smart tako postao samohrani otac. Sonora je iznimno poštivala svog oca, ali tek kad je dobila vlastitu djecu shvatila je kroz što je sve prolazio njezin otac sa šestero djece i bez supruge, te mu je svoju ljubav i zahvalnost htjela pokazati na način koji zaslužuje.
Njezin prijedlog, iz daleke 1910. godine, da se Dan očeva obilježava nošenjem crvene ruže ako je otac živ ili bijelog cvijeta u slučaju da nije, zapravo je bio početak onog što je danas postalo uobičajena praksa – darivanje očeva.

U svakom slučaju, bez obzira za koji datum ćete se odlučiti pokažite tatama koliko su vam bitni! Zapravo, možete i dva puta, zašto ne

Komentari