Lošija kvaliteta, a skuplje! Takve proizvode imamo na policama!

Napokon je i službeno! Njemački proizvodi koji se prodaju kod nas lošije su kvalitete i skuplji nego u Njemačkoj!

155
nutella

Ako ste ikada imali priliku probati Nutellu koja je proizvedena za njemačko ili talijansko tržište onda ste sigurno primjetili razlike u boji, okusu, teksturi i naravno cijeni. Slična je situacija sa deterđentima, slatkišima pa čak i dječjom hranom.

Analiza kvalitete proizvoda koju je provela hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu obuhvatila je 26 proizvoda iz Hrvatske i Njemačke, a osim kod Nutelle značajne razlike u kvaliteti su pronađene kod još četiri proizvoda: Wuddy hrenovke, Hipp dječja hrana, Danone Activia, Haribo gumeni bomboni i Ariel deterđent za pranje rublja. Kod još 14 proizvoda (53,8%) je nađena razlika u kvaliteti, a kod 9 od tih 14 je nađena razlika i u kvaliteti i u cijeni. Samo četiri proizvoda nisu pokazala nikakvu razliku u cijeni i kvaliteti, a to su: Happy Day 100% Orange, Red Bull, Barilla Spagetti i Lenor.

Važno je dodati kako je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Primjerice, čips Pringles je za 110 posto skuplji u našim trgovinama nego u onima u Njemačkoj,  Colgate pasta za zube je skuplja za skoro 80 posto, a Rio Mare tunjevina u maslinovom ulju 46 posto skuplja nego u Njemačkoj.
Nadamo se da ćemo uskoro dobiti objašnjenje zašto smo u toliko nepovoljnijoj situaciji od naših europskih sugrađana i što je najgore, da smo možda izloženi nekvalitetnim proizvodima koji su štetni za zdravlje.
Tko je odgovoran za ovakvo postupanje također treba utvrditi. Prolaze li uvozni proizvodi analize kvalitete prije nego nam postaju dostupni za kupovinu? Očito ne. Imamo li ikakva zakonska ograničenja kod uvoza proizvoda koji čak ne odgovaraju opisu.
Npr., Wudy hrenovke od pilećeg i purećeg mesa na hrvatskom tržištu, suprotno nazivu, napravljene su od tzv. otkoštenog mesa, koje se prema EU propisima ne smije označavati kao meso, dok je njemački proizvod napravljen od pravog purećeg i pilećeg mesa.
Čekamo odgovor nadležnih institucija zašto nas se tretira kao građane drugog reda i tko će poduzeti nešto u vezi toga. Nadamo se samo da se neće zakopati glave u pijesak ili još gore okrenuti prema nekom novom trgu kojem pothitno treba mijenjati ime.

Komentari