Logo Olimpijskih igara 2012. sporan

224

Da talent može propasti zbog karaktera naučio nas je John Galliano. Prije nekoliko dana u javnosti je izvrijeđao jedan bračni par, navodno samo zato jer su Židovi. Izrekao je strašne uvrede poput onih da su svi takvi trebali odavno biti ugušeni plinom. Zbog grubih antisemitskih izjava koje im je uputio, dizajner je završio na policiji. U tijeku je istraga u sklopu koje je pregledana video snimka s mjesta gdje se incident dogodio. Zasad se utvrđuje autentičnost snimke, a na njoj je navodno vidljivo da se vidno alkoholizirani Galliano paru obraća gore navedenim rasističkim izjavama. Ukoliko se dokaže da je video autentičan, Galliano bi, u skladu s francuskim zakonima, mogao u zatvor na šest mjeseci. Iz njegove matične kuće Dior upozoravaju kako će karijera neupitnog talenta Galliana završiti otkazom ukoliko mu se dokaže krivnja. Šteta je učinjena, u samo nekoliko minuta polako je nestajala karijera stvarana godinama. Čak i da se radi o pogrešnoj interpretaciji, ukaljani ugled teško će se očistiti.

Drugi primjer rasizma skriva se u novom logu za Olimpijske igre u Londonu. Iranski olimpijski odbor uputio je žestok prosvjed Međunarodnom olimpijskom odboru zbog, po njima, vrlo spornog loga OI 2012. koje će se održati u Londonu. Tvrde kako logo nosi rasističku poruku. Istaknuto je da se u tom logu skriva riječ ‘Zion’ koja u Bibliji označava grad Jeruzalem. Samim time taj logo širi rasizam, zbog čega bi Iran mogao možda i bojkotirati OI. U Londonu su bili iznenađeni prosvjedom Iranaca, a glasnogovornik Olimpijskih igara 2012. objasnio je da logo predstavlja samo godinu održavanja OI-ja, što je potvrdio i Međunarodni olimpijski odbor. Ovaj je primjer nešto subjektivniji u interpretaciji. Koliko ljudi, toliko ćudi. Ja kažem koliko očiju, toliko mogućih interpretacija. Meni je ova iranska pomalo paranoična no to je ne čini manje vrijednom od ostalih. Samo mislim da autor loga nije imao skrivene namjere da zapostavlja nekoga. Ono što ja vidim kao problem je poprilično bezvezan i nemaštovit logo jednog velikog svjetskog događaja. Ako su se već pobunili, mogli su ponuditi bolje rješenje. Ne znam koliko bi pomoglo, ali bar bi se nudila alternativa. Ovako sve izgleda kao nekakva klimava teorija zavjere, a bez pravog temelja.

Rasizam je negativan i nepoželjan u današnjem društvu kojega volimo nazivati strašno liberalnim. Ono što ne možemo negirati jest to da ga i dalje ima (prvi primjer) i da ga se često zna isprovocirati tamo gdje ga zapravo nema (drugi primjer). Otkačimo se od toga jer ne donosi ništa pozitivno i dobro. Svijet će ostati zakinut za jedan ogroman talent poput Galliana, OI će imati negativne konotacije mjesecima prije početka, a trebale bi biti mjesto okupljanja i slavljenja različitosti.

Sanja Lakić

Komentari