Ljutnjom riješiti stres – odlična prilika za resetiranje!

54

Svatko od nas ima svoje metode ublažavanja frustracije i bijesa. Netko negativne emocije liječi sportom, rekreacijom, druženjem s prijateljem, dugim razgovorima s osobom od povjerenja. Neki pak utjehu traže u hrani, slatkišima, pretjeranom šopingiranju. No negativna emocija ostaje u nama i „spava“ do neke nove krizne situacije. Ipak, postoje efikasni načini istjerivanja lošega iz sebe.

Kinezi su se dosjetili zaraditi upravo na negativnim emocijama. U Pekingu su otvorene „sobe bijesa“ („anger room“, „rage room“). Slično paintballu, no iznajmljuju se zatvoreni prostor u kojem se može razbijati sve što korisnici zateknu, prenosi Reuters. Može se udarati  i razbijati sve osim drugih osoba.

Otvaranjem „soba bijesa“ kompanija Smash želi pomoći ljudima koji su svakodnevno izloženi pritiscima života u velegradu. Prosječni korisnici „soba ljutnje“ u Pekingu su osobe između 20 i 35 godina i približno ih je 600 mjesečno. Do predmeta kojima pune „sobe ljutnje“ dolaze kroz donacije ili prilikom čišćenja starih stanova i drugih prostora. Neki i sami donose predmete koje žele razbiti i tako razriješiti neku potisnutu, za njih bolnu, frustrirajuću emociju. Jedno je sigurno, nakon razbijanja u “sobi bijesa“, korisnici izlaze mirniji.  

Ipak, „sobe bijesa“ nisu novost, pioniri u ovakvom načinu opuštanja i oslobađanja pritiska su Japanci. Ideja se proširila i u Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, u Novom Sadu, Italiji, gdje je prvu takvu sobu otvorio mladi talijanski poduzetnik Cristian Castagnoli

”Soba za bijes mjesto je gdje možete izraziti ljutnju. Ljutnju možete uništiti bejzbol palicom ili čekićem. Za neke ljude to je ‘reset’ tipka“, kazao je Castagnoli.

Komentari