Liječnik otkriva koliko često biste trebali prati posteljinu

128
posteljina

Pranje rublja može biti dosadan posao, posebno kada je riječ o posteljini. No, nepranje i ne mijenjanje posteljine redovito može utjecati na vaše zdravlje. Dakle, koliko često trebate mijenjati posteljinu? A što se može dogoditi ako to ne učinite? Liječnik po imenu Jason Singh nada se razriješiti ovu raspravu i objasnio je zašto je to jedinstveno važan zadatak.

Prema Singhu, studija je pokazala da biste posteljinu trebali prati barem jednom tjedno. “Znam da se čini da je to puno posla, ali vjerujte mi, isplati se osim ako ne želite marinirati u petrijevoj zdjelici punoj grubosti”, kaže dr. Singh. Objašnjava da su mrtve stanice kože i tjelesna ulja hrana grinjama, mikroskopskim bubama koje žive u posteljini. “Grinje i njihov izmet mogu izazvati alergijske reakcije i astmu kod osjetljivih ljudi.”

I tu nije kraj

“Gljivični organizmi su poput plijesni također mogu rasti u vašim posteljinama, osobito ako je vaša posteljina vlažna od znoja”, objašnjava dr. Singh. “Ovo stvara okruženje koje može dovesti do infekcija kože i mirisa koji vas tjeraju da se grčite kao da vam je ovo prvi turnir u pivskom tenisu. Zato baci te plahte u pranje jednom tjedno.”

Ako zvuči kao previše posla, uvijek si možete kupiti malo vremena tako što ćete imati rezervne posteljine koje možete baciti na madrac do sljedećeg dana pranja rublja. Ali na kraju, bolje je da ne odugovlačite s tim zadatkom predugo—osobito ako ovo može poboljšati vaše zdravlje.

Izvor: My Modern Met

Komentari