Kud plovi ovaj brod…Kormilo megajahte “Christina O” u sigurnim je rukama kapetanice iz Mošćeničke Drage, svakom miljom bliže su Opatiji!

828
Foto/Facebook

Iako Jadranom plove brojne jahte svjetskoga jet seta, „Christina O“, megajahta izgrađena 1943. godine, koju je 1947. godine kupio grčki brodar, milijarder Aristotel Onassis, oduvijek je privlačila osobitu pozornost.

Ovoga je ljeta bila usidrena u Dubrovniku, a pronio se glas kako je jedna od skorih destinacija Opatija. Moglo bi se reći, susret dviju starih dama na najvišoj razini.
Ova 99-metarska ploveća rezidencija uvijek je golicala maštu, raspredale su se o njoj brojne priče. Luksuza ondje ne manjka, a osobito je bilo glamurozno u vrijeme „Onassisove vladavine“.

Brod je imao i svoju ratnu pretpovijest. Izgrađen je u kanadskom brodogradilištu Canadian Vickers Ltd. u Montrealu kao protupodmornička fregata HMCS Stormont (K327), kao pratnja konvoju u bitki za Atlantik i u iskrcavanju u Normandiji. Po okončanju Drugog svjetskog rata ovaj je brod bio tek jedan od mnogih ratnih brodova neizvjesne sudbine.

Grčki brodovlasnik, iskusni biznismen Aristotel Onassis vidio je potencijale takvoga broda. Kupio ga je od kanadske vlade za gotovo simboličnu svotu, tadašnjih 34 tisuće dolara, što je zapravo bila cijena starog željeza. Kroz izvjesno vrijeme dogodila se nevjerojatna transformacija, nekad ratni brod u Njemačkoj pretvoren je u luksuznu jahtu, a taj opsežni „makeover“ stajao je četiri milijuna dolara.

Ova svjetski poznata ploveća rezidencija bila je ljubavno gnijezdo Onassisa i poznate operne dive Marie Callas.
Na plovidbu su krenuli svatko u svome braku, a već par dana kasnije, postali su ljubavnici. Bila je to fatalna ljubav s elementima grčke tragedije koja se rodila upravo na jahti „Christina“ za trotjednoga krstarenja Mediteranom.

Maria Callas bila je tada u braku s 30 godina starijim menadžerom Giovanniem Batistom Meneghinijem, a Aristotel s bogatom nasljednicom Athenom Livanos, kćerkom velikog brodograditelja Stavrosa Livanosa.
Tijekom ove sudbonosne plovidbe magnetsku privlačnost Marie i Aria nije moglo zapriječiti niti prisustvo njezina supruga na jahti.

Njihova je burna dugogodišnja veza na neki način i završila na jahti. Maria je jedno ljeto poželjela vratiti minulu strast i ponovno krenuti na krstarenje s Onassisom. On ju je hladno odbio uz objašnjenje kako na jahti ima posebnu gošću. Bila je to Jackie Kennedy. Potpuno slomljena Maria objavila je kako ga ostavlja. Ipak, nikada ga nije prestala voljeti.

Kada bi brod i more mogli pričati, kakve bi sve tajne razotkrili. Bile su to lude, misteriozne zabave holivudske elite, političara, pjevača. Na „Christini“ su uživali državnici John F. Kennedy, Winston Churchill, egipatski kralj Faruk, Aga Khan, Greta Garbo, Eva Peron, glumačke zvijezde Grace Kelly, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Frank Sinatra, John Wayne, Rudolf Nurejev i naravno… Jackie Onassis.

Udovicu J. F. Kennedya Ari je oženio 20. listopada 1968. godine na jahti usidrenoj nadomak njegova otoka Scorpiosa. Bračna idila nije potrajala, Onassis je zatražio razvod, no grčki zakoni tražili su za to valjani razlog koji im Aristotel nije mogao ponuditi.
Za žene fatalni Onassis  preminuo je od bronhijalne upale pluća u Francuskoj, 15. ožujka 1975. godine, u 69. godini.

Kći Christina iz braka s Athenom naslijedila je pola njegovog bogatstva,  druga polovina otišla je na Zakladu Onassis koju je utemeljio u počast sinu Alexanderu Onassisu, također iz braka s Athenom.
Od golema Onassisova nasljedstva Jackie Kennedy dobila je dio u nekretninama „teškima“ 10 milijuna dolara, no njihova je vrijednost nastavila rasti.

Brod je naslijedila kći Christina, a potom ga, kao predsjedničku jahtu, donirala grčkoj vladi. Brod je godinama neiskorišten propadao. U drugom pokušaju 1996. godine jahtu „kupuje“ Alexander Blastos čekom bez pokrića, zbog čega je i uhićen. Konačno 1998. godine jahtu kupuje prijatelj obitelji Onassis John Paul Papanicolaou, koji je kasnije kupio i brod „Galeb“.
„Christina O“ je 2001. godine obnovljena u kostrenskome brodogradilištu „Viktor Lenac“. U Martinšćici je glavnu riječ u obnovi broda imala inženjerka Sanja Jurčić, zadužena za čelik i tešku bravariju.

Danas je  kormilo ove jahte u rukama naše kapetanice, Vere Zec Dešković iz Mošćeničke Drage. Znalci kažu, jedne od najboljih, a kako sama priznaje, imala je „prste“ u određivanju ljetne rute.

Uostalom, kako bi bilo da žena s Liburnije gostima broda ne pokaže čarobnu Opatiju i ljepote našega Jadrana.
Brod „Christina“ plovi od Dubrovnika prema sjeveru. Kapetanica Vera na jahti je skoro godinu dana. Krajem kolovoza stižu u riječki akvatorij. Vjerojatno će pred Mošćeničkom Dragom pasti i jedan pozdrav brodskom sirenom, a kapetanica Zec Dešković ne isključuje mogućnost da se ondje nakratko i zaustave.
U obitelji Zec Dešković još je jedan pomorski kapetan, Verin suprug.
„Dvadeset osam godina sam na moru, 13 godina kao zapovjednik. Jahta je posebna, a što se tiče moga posla, posve je drugačije. Preko 20 godina sam bila na ferijima, mjesecima unaprijed znala sam kuda ćemo navigati, ovdje to ne postoji. Nekada unaprijed dobijemo plan plovidbe, a nekada gosti na licu mjesta odlučuju kuda žele ići. Idemo na lijepa, egzotična mjesta“, ispričala je kapetanica Vera novinarki Branki Malnar u dobro poznatoj emisiji Pomorska večer Hrvatskoga radija. Odgovornost za brod i ljude jednako je, bez obzira je li mali ili veliki, govori Zec Dešković.
Imamo 36 gostiju, a preko 40 članova posade. Razlika u servisu vrlo je velika. Kao i obično, gosti se iznenade kada vide ženu kao novog zapovjednika“, priznaje kapetanica Zec Dešković.

Ova megajahta raspolaže luksuznom glavnom kabinom i još osamnaest putničkih kabina povezanih spiralnim stubištem. Krase je grandiozne vanjske palube, bazen ukrašen starogrčkim mozaikom koji se jednim dodirom pretvara u plesni podij, na promenadnoj palubi nalazi se jacuzzi, ima i heliodrom.

Još je tu različitih bizarnosti, stolice u čuvenom Ari’s baru presvučene su kožom kitova prepucija, rukohvati su od kitovih zuba…ondje je i šank načinjen od drveta potonule španjolske galije i opleten brodskom cimom starih jedrenjaka. Ari je svoje gala goste zaticao pričom o barskim stolicama uz pitanje – znaju li na čemu sjede?
Na brodu je ručno rađeni namještaj iz Milana baš kao i venecijanska draperija, posteljina, skupocjeno staklo, porculan i još mnogo toga.
Tjedni najam broda stoji gotovo 500 tisuća eura.

Komentari