Kremasti zapečeni krumpir s keljem – uživajte!

26

Danas donosimo jedan kremast i prefin recept na bazi krumpira koji se u zimskim danima zaista mogu odlično iskombinirati uz sve. Ovoga puta odlučili smo se za kelj.

Sastojci (za 4-6 porcija):

cca kg krumpira

1 kelj

1/4 šalice naribanog parmezana

1/4 šalice sira Gruyère ili nekog drugog po želji

1/4 šalice krušnih mrvica

Za umak Béchamel:

2 žlice maslaca

2 režnja češnjaka

2 žlice brašna

jedna i pol šalica mlijeka

žličica soli i žličica papra

Priprema: 

1. Tanko narežite krumpire.

2. Maknite peteljke pa narežite i kelj.

3. Za Béchamel stavite maslac i češnjak u tavu pa pržite na srednje jakoj vatri dok ne poprime aromu.

4. Dodajte brašno pa miješajte dok smjesa ne postane smeđa.

5. Dodajte još i mlijeko, sol i papar te pustite sve na laganoj vatri dok smjesa ne postane gušća.

6. U posudu za pečenje srednje veličine položite kelj te dodajte maslinovo ulje, sol i papar.

7. Preko kelja posložite krumpire dok ga ne prekrijete.

8. Lagano sve pritisnite da dobijete još mjesta u posudi.

9. Prelijte pola pripremljenog Béchamela preko krumpira.

10. Ponovite čitav proces. Dodajte još jedan sloj kelja, maslinovo ulje, sol, papar i krumpire te prelijte ostatkom umaka.

11. Za dekoraciju i dodatan okus ukrasite parmezanom, sirom Gruyère i krušnim mrvicama.

12. Pecite pokriveno pola sata na 170°C, potom još pola sata nepokriveno.

13. Dobar tek!

Komentari