Kraj menstrualnom siromaštvu u Novom Zelandu! Od lipnja škole nude besplatne higijenske potrepštine za djevojke

15

Sve škole na Novom Zelandu nudit će besplatne higijenske proizvode od lipnja, kao dio napora na suzbijanju menstrualnog siromaštva. Vlasti su zabrinute zbog toga što neke studentice preskaču nastavu jer si ne mogu priuštiti proizvode poput tampona i higijenskih uložaka.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je: “Mladi ne bi trebali propustiti svoje obrazovanje zbog nečega što je normalan dio života za pola stanovništva.” Gospođa Ardern rekla je da jedna od 12 mladih djevojaka na Novom Zelandu propušta školu zbog menstrualnog siromaštva. Obitelji s niskim primanjima ne mogu si priuštiti ili pristupiti odgovarajućim proizvodima za menstrualni period. U četvrtak je rekla da je pružanje besplatnih proizvoda jedan od načina na koji vlada može riješiti siromaštvo, povećati pohađanje škole i “pozitivno utjecati na dobrobit djece”.

Shema će od sada do 2024. godine vladu Novog Zelanda koštati 13 milijuna funti. Prošlog studenog Škotska je postala prvo mjesto na svijetu koje je nudilo besplatne sanitarne proizvode za “sve one koji ih trebaju”, uključujući njihovu zastupljenost na javnim mjestima. U Engleskoj su prošle godine u svim osnovnim i srednjim školama uvedeni besplatni higijenski proizvodi za sve djevojke. Nekoliko američkih država također je donijelo zakone kojima se nalaže da se u školama moraju osigurati besplatni proizvodi.

Izvor: BBC

Komentari