Konzumiranje kakaa može zaštititi vaše tijelo od masne hrane i stresa

89
kakao

Hrana zbog koje se osjećate dobro u vrijeme stresa često nije dobra za vas. Ali u slatkom slijedu događaja, znanstvenici su otkrili da uparivanje obroka s visokim udjelom masti s određenom vrstom kakaa može spriječiti neke zabrinjavajuće zdravstvene nedostatke.

Poznato je da epizode visokog stresa, čak i one kratke, blago i privremeno oštećuju funkciju tjelesnih arterija. Dok se jedenje masne hrane može činiti kao dobra ideja u ovom trenutku, studije sugeriraju da zasićene masti mogu pogoršati stres na kardiovaskularni sustav, produžujući oporavak.

Dobra vijest je da možda postoji protuotrov, i što je dovoljno iznenađujuće, može se poslužiti kao desert nakon obroka s visokim udjelom masti.

U randomiziranom, dvostruko slijepom ispitivanju na zdravim odraslim osobama, istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu pokazali su da pijenje kakaa u prahu s visokim udjelom antioksidansa potencijalno može ublažiti opadanje vaskularne funkcije povezano sa stresom i masnom hranom.

Eksperiment je uključivao 23 odrasle osobe mlađe do srednje dobi, koje su jele dva kroasana s maslacem i cheddar sirom uz čašu punomasnog mlijeka.

Osim toga, otprilike polovica grupe pila je napitak od kakaa s visokim razinama flavanola, koji su antioksidansi koji se nalaze u hrani biljnog podrijetla poput bobičastog voća, čaja, jabuka, krušaka i nekih orašastih plodova. Druga polovica pila je napitak od kakaa s niskom razinom flavanola.

Sudionici su zatim pristupili univerzalno stresnom događaju: mentalnom matematičkom testu.

U drugoj sesiji sudionici su ponovili eksperiment, konzumirajući kakao napitak s niskim udjelom flavanola ako su prethodno dobili verziju s visokim udjelom flavanola i obrnuto.

Nakon masnog obroka i stresnog događaja, istraživači su otkrili povećanje promjera i brahijalnih i karotidnih arterija sudionika. Brahijalna arterija nosi krv obogaćenu kisikom u tijelo, dok karotidna arterija nosi krv obogaćenu kisikom do mozga.

Konkretno, brahijalnoj arteriji trebalo je neko vrijeme da se oporavi kod onih koji su pili kakao s niskim udjelom flavanola. Do 90 minuta nakon masnog obroka i stresnog događaja, ova je arterija nastavila pokazivati ​​oslabljenu sposobnost reagiranja na promjene u protoku krvi.

Iako neznatna, ova razina oštećenja povezana je s 9 do 13 posto povećanim rizikom od budućih kardiovaskularnih događaja.

Ali evo dobrih vijesti: oni koji su pili kakao s visokim udjelom flavanola bili su donekle zaštićeni od tih oštećenja. Način na koji je njihova brahijalna arterija reagirala na promjene protoka krvi poboljšan je u usporedbi sa skupinom s niskim unosom flavanola.

“Koliko znamo, ovo je prva studija koja pokazuje da kakao s visokim udjelom flavanola može ublažiti stresom izazvano smanjenje dilatacije posredovane brahijalnim protokom nakon obroka s visokim udjelom masti”, pišu autori, predvođeni fiziologinjom Rosalind Baynham.

Danas većina ljudi koji se hrane zapadnjačkom prehranom ne konzumiraju preporučenu dnevnu količinu flavanola, što je otprilike jednako dvjema šalicama crnog ili zelenog čaja. Neki ograničeni dokazi upućuju na to da ovi bioaktivni spojevi mogu poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava i kognitivnu funkciju.

Potrebna su dodatna istraživanja, ali trenutačno ispitivanje podupire tu hipotezu, barem za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Visoka doza flavanola korištena u eksperimentu iz Birminghama jednaka je dvjema šalicama zelenog čaja, 5,5 žlica neprerađenog kakaovca ili 300 grama bobičastog voća.

“Za one koji posežu za poslasticom kad su pod stresom ili ovise o prikladnoj hrani jer rade na poslovima pod visokim pritiskom ili nemaju vremena, uključivanje nekih od ovih malih promjena moglo bi napraviti stvarnu razliku”, kaže biološki psiholog Jet Veldhuijzen van Zanten iz Birminghama.

Zanimljivo je da autori studije nisu otkrili da kakao s visokim udjelom flavanola utječe na protok krvi ili oksigenaciju mozga nakon stresa. Budući eksperimenti s većim veličinama uzorka mogli bi pomoći u razjašnjavanju tog rezultata, osobito jer su prethodne studije o flavanolima nagovijestile kognitivne prednosti.

“Ovo istraživanje pokazuje da se pijenje ili jedenje hrane s visokim udjelom flavanola može koristiti kao strategija za ublažavanje utjecaja lošijih izbora hrane na krvožilni sustav”, kaže nutricionistica Catarina Rendeiro.

To nam može pomoći da donosimo informiranije odluke o tome što jedemo i pijemo tijekom stresnih razdoblja.”

Izvor: Science Alert

Komentari