Konzumiranje dvije litre kave dnevno može imati smrtonosne posljedice

41

Jedan student u tri sata popio je dvije litre kave dok se pripremao za ispite. Rezultat? Prvo se osjećao kao da može osvojiti svijet.  Nakon nekog vremena, tijelo mu se počelo nehotično tresti, a srce mu je poskakivalo kao da je upravo pretrčao 100 kilometara. Osjetio je bol u mišićima tijela kada se počeo obilno znojiti, a boja njegove mokraće postala je smeđa. U mladosti od 21 godini student se srušio u vlastitoj kupaonici i doživio više srčanih udara. Dr. Bernard Hsu upozorava ljude da ne piju više od 4 šalice kave dnevno, jer bi konzumiranje više od toga imalo razorne učinke na naša tijela.

Srećom, majka studenta čula je buku i odmah ga odvela u bolnicu. Liječnici su imali poteškoće u pronalaženju razloga jer se student nakon napadaja nije mogao koncentrirati niti razumno razgovarati. Liječnici su otkrili da je student hiperventilirao i da ima hipertermiju. Hipertermija je kada se vaše tijelo počne zagrijavati do nenormalne razine. Znojio se jer se tijelo pokušalo ohladiti, ali zato što student nije bio sposoban ni na koji način vježbati ili oslobađati energiju, njegovo tijelo nije ispuštalo dovoljno energije, što je rezultiralo hiperventiliranjem. Ipak, na kraju, nažalost student je dobio 5 srčanih udara u naredna 3 sata. Njegovo tijelo nije reagiralo na lijekove koji su trebali stabilizirati njegov srčani ritam. Rezultati su pokazali da je patio od hipokalemije. To je stanje kada neko pati od niskog kalija u krvnim žilama. Niska razina kalija dovodi do nepodnošljive količine mišićne kontrakcije, zbog čega je student doživljavao bol u mišićima. Taj višak kontrakcije mišića zauzvrat je još više zagrijavao njegovo tijelo. Visoka temperatura uzrokuje otapanje proteina, od čega se sastoje naši mišići. Mišići studenta doslovno su se počeli raspadati i otapati. Ovo se stanje naziva rabdomioliza i može prouzrokovati smrt. Srećom, student se uspio oporaviti.

Previše ili premalo kofeina može nam zadavati glavobolju jer sužava krvne žile u našem mozgu. Prava količina može nas učiniti budnima i možemo se osjećati energično jer blokira tvar zvanu adenozin u našem tijelu koja potiče san.

Izvor: Truth Theory

Komentari