Kombinacija ovih vremena za drijemanje najbolji je način da ostanete budni tijekom noćne smjene

385
spavanje

Ako rokovi učenja, mala djeca ili radne smjene znače da provodite cijelu noć budni, neke su strategije za drijemanje bolje od drugih kada je u pitanju održavanje svježine i budnosti, prema nedavno objavljenom istraživanju.

Sanae Oriyama, biomedicinska znanstvenica sa Sveučilišta Hiroshima u Japanu, ponovno je analizirala rezultate tri prethodne preliminarne studije kako bi procijenio prednosti 30-minutnog, 90-minutnog i 120-minutnog drijemanja tijekom simulirane 16-satne noćne smjene. Zaključila je da je kombinacija dvaju kraćih drijemanja najbolja u smislu održavanja oštrine i smanjenja umora. Dulje drijemanje od 120 minuta bilo je najmanje učinkovito kada se radilo o borbi protiv pospanosti tijekom smjene.

“Drijemanje od 90 minuta za održavanje dugoročne učinkovitosti i 30-minutno spavanje za održavanje niže razine umora i brzih reakcija, kao strateška kombinacija drijemanja, može biti dragocjeno za radnu učinkovitost i sigurnost rano ujutro“, kaže Oriyama.

Tri pilot studije uključile su ukupno 41 sudionika: 15 koji uopće nisu drijemali tijekom smjene, 14 koji su drijemali 120 minuta (od 22 sata do ponoći) i 12 koji su spavali dva puta od 90 i 30 minuta (od 22:30 do ponoći i 2:30 ujutro do 3:00 ujutro). Pomoću Uchida-Kraepelin testa, standardiziranog načina mjerenja brzine i točnosti na zadatku, volonteri su procjenjivani svaki sat tijekom cijele noćne smjene.

Također su zamoljeni da procijene vlastitu razinu umora. Za one koji su jednom dulje odrijemali ranije tijekom noći, pospanost (ili osjećaj pospanosti) je obično nastupila u 4:00 ujutro ili negdje oko, dok je za one koji su odspavali dva puta kraće to pomaknuto na oko 6:00 ujutro. Umor (općenitiji osjećaj umora) iskusile su sve skupine između 4:00 ujutro i 9:00 ujutro, iako ga je grupa koja je spavala dva puta osjećala nižim intenzitetom u usporedbi s onima koji su spavali punih 120 minuta. Čini se da nijedan obrazac drijemanja nije poboljšao izvedbu kognitivnih zadataka, iako su oni kojima je trebalo više vremena da zaspu za 90-minutni drijemež imali lošije rezultate – možda zato što se smatra da prirodni ciklus spavanja traje 90 minuta, a buđenje neposredno prije nego što ovo vrijeme završi nije nije zdravo za naše tijelo.

Znamo da nije dobro biti cijelu noć, ali to se ne može uvijek izbjeći, pogotovo kada radimo u hitnoj medicinskoj pomoći. U Japanu medicinskim sestrama obično je dopušteno ukupno do dva sata sna tijekom 16-satne noćne smjene, na čemu se temelji istraživanje – no moglo bi se primijeniti i na druge scenarije.

“Idealno vrijeme za drijemanje i idealan raspored drijemanja tijekom dugih noćnih smjena trebaju dodatno razjašnjenje“, kaže Oriyama. “Rezultati ove studije mogu se primijeniti ne samo na radnike u noćnoj smjeni, već i za smanjenje umora od nedostatka sna kod majki koje odgajaju dojenčad.”

Izvor: Science Alert

Komentari