Koliko se često trebate vagati?

84
vaga

Malo je tema o kojima se više raspravlja u zdravstvu od vrijednosti skromne kupaonske vage. Neki stručnjaci zagovaraju svakodnevno samovaganje kako bi se promicala odgovornost za kontrolu tjelesne težine, osobito kada slijedimo dijetu i program vježbanja kako bismo izgubili težinu.

Drugi predlažu potpuno odustajanje od samovaganja, tvrdeći da to može izazvati negativne psihološke reakcije i nezdrava ponašanja kada nam se ne sviđa ili ne razumijemo broj koji vidimo na vagi. Mnogi, preporučuju korištenje vage za tjedno vaganje, čak i kada ne pokušavaju smršaviti. Evo zašto.

1. Tjedno vaganje pomaže vam u kontroli težine

Istraživanja potvrđuju da je redovito vlastito vaganje učinkovita strategija mršavljenja i upravljanja, prvenstveno zato što pomaže povećati svijest o našoj trenutnoj težini i svim promjenama. Sustavni pregled 12 studija otkrio je da su sudionici koji su se vagali tjedno ili svakodnevno tijekom nekoliko mjeseci izgubili 1-3 BMI (indeks tjelesne mase) jedinice više i vratili manje težine od sudionika koji se nisu često vagali. Korist u gubitku težine bila je očita s tjednim vaganjem; nije bilo dodatne koristi od svakodnevnog vaganja.

Samovaganje je bitan alat za kontrolu težine kako starimo. Odrasli imaju tendenciju progresivnog debljanja kroz srednje godine. Dok je prosječni dobitak na težini obično između 0,5-1 kg godišnje, ovo skromno nakupljanje težine može s vremenom dovesti do pretilosti. Tjedno vaganje i praćenje rezultata pomaže u izbjegavanju nepotrebnog debljanja. Praćenje naše težine također može pomoći u ranom prepoznavanju zdravstvenih problema. Dramatične promjene u težini mogu biti rani znak nekih stanja, uključujući probleme sa štitnjačom, probavom i dijabetesom.

2. Tjedno vaganje uzima u obzir normalne fluktuacije

Naša tjelesna težina može varirati unutar jednog dana i po danima u tjednu. Studije pokazuju da tjelesna težina varira za 0,35% unutar tjedna i obično je veća nakon vikenda.

Dnevne i svakodnevne fluktuacije tjelesne težine imaju nekoliko uzroka, od kojih su mnogi povezani s sadržajem vode u našem tijelu. Češći uzroci uključuju:

Vrsta hrane koju smo konzumirali

Kad pojedemo večeru bogatu ugljikohidratima, sljedeći dan ćemo imati više kilograma. Ova promjena je rezultat toga što naša tijela privremeno nose više vode. Zadržavamo 3-4 grama vode po gramu konzumiranog ugljikohidrata kako bismo pohranili energiju koju uzimamo iz ugljikohidrata. Naš sadržaj vode također se povećava kada konzumiramo hranu s većim udjelom soli. Naša tijela pokušavaju održati ravnotežu natrija i vode. Kada se koncentracija soli u našem krvotoku poveća, pokreće se mehanizam za uspostavljanje ravnoteže zadržavanjem vode kako bi se razrijedio višak soli.

Naš unos hrane

Bilo da se radi o 30 grama orašastih plodova ili 65 grama nemasnog mesa, sve što jedemo i pijemo ima težinu, što privremeno povećava našu tjelesnu težinu dok probavljamo i metaboliziramo ono što smo konzumirali. Naša težina također ima tendenciju da bude niža ujutro nakon što nam je unos hrane ograničen preko noći i veća navečer nakon dnevnog unosa hrane i pića.

Vježbanje

Ako se važemo u teretani nakon treninga, postoji velika vjerojatnost da ćemo imati manje kilograma zbog gubitka tekućine izazvanog znojenjem. Količina izgubljene vode ovisi o stvarima kao što su intenzitet i trajanje vježbanja, temperatura i vlažnost, zajedno s našom stopom znojenja i razinom hidratacije. U prosjeku izgubimo 1 litru znoja tijekom sat vremena vježbanja umjerenog intenziteta.

Hormonalne promjene

Promjene u hormonima unutar vašeg menstrualnog ciklusa također mogu utjecati na ravnotežu tekućine. Žene mogu doživjeti zadržavanje tekućine i privremeno dobiti 0,5-2 kg težine u ovom trenutku. Konkretno, lutealna faza, koja predstavlja drugu polovicu ženskog ciklusa, rezultira prelaskom tekućine iz vaše krvne plazme u vaše stanice i nadutošću.

Pražnjenje crijeva

Odlazak u kupaonicu može dovesti do malog, ali trenutnog gubitka težine jer se otpad eliminira iz tijela. Iako će izgubljena količina varirati, mi općenito eliminiramo oko 100 grama težine kroz naše dnevne stolice. Sve ove fluktuacije su normalne i ne ukazuju na značajne promjene u masnoći ili mišićnoj masi našeg tijela. Međutim, promatranje tih fluktuacija može dovesti do nepotrebnog stresa i fiksacije na našu težinu.

3. Tjedno vaganje izbjegava opsjednutost vagom i sabotažu mršavljenja

Prečesto vaganje može stvoriti opsjednutost brojem na vagi i učiniti više štete nego koristi. Često je naša reakcija kada vidimo da se taj broj ne kreće u željenom ili očekivanom smjeru da dodatno ograničimo unos hrane ili krenemo na modnu dijetu. Uz to što nisu ugodne ili održive, modne dijete također u konačnici povećavaju naš dobitak na težini, umjesto da ga ponište. To je potvrđeno u dugotrajnoj studiji koja je uspoređivala namjerno mršavljenje među više od 4000 blizanaca. Istraživači su otkrili da je vjerojatnost dobivanja prekomjerne tjelesne težine do 25. godine znatno veća za blizance koji su na dijeti izgubili 5 kg ili više. To sugerira da nas česte dijete čine osjetljivijima na debljanje i sklonijima debljanju u budućnosti.

Dakle, što biste trebali učiniti?

Tjedno vaganje daje točniju mjeru trendova naše težine tijekom vremena. Nastojte se vagati na isti dan, u isto vrijeme i u istom okruženju svaki tjedan – na primjer, svakog petka ujutro kad se spremate za tuširanje, nakon što ste otišli u kupaonicu, ali prije nego što ste išta popili ili pojeli. Koristite najkvalitetnije vage koje si možete priuštiti. Redovito mijenjajte baterije i provjeravajte njihovu točnost pomoću “poznate” težine – na primjer, pločice s utegom od 10 kg. Stavite “poznatu” težinu na vagu i provjerite je li mjerenje usklađeno s “poznatom” težinom.

Upamtite, brojka na vagi je samo jedan dio zdravlja i upravljanja težinom. Fokusiranje samo na nju može zasjeniti druge pokazatelje, poput toga kako vam odjeća pristaje. Također je bitno obratiti jednaku pozornost na to kako se osjećamo, fizički i emocionalno. Prestanite se vagati – u bilo kojem vremenskom intervalu – ako to izaziva tjeskobu ili stres, i kontaktirajte zdravstvenog djelatnika kako biste o tome razgovarali.

Izvor: Science Alert

Komentari