Koji gradovi imaju najčišći smještaj u Europi?

49

Prije pandemije koronavirusa, mnogi od nas nikada nisu razmišljali o dijeljenju kupaonica ili spavanju u krevetima u kojima su drugi spavali – sada smo svi hipersvjesni u vezi s higijenom putovanja. Imajući to na umu, stručnjaci ShowersToYou.co.uk pokušali su pronaći europske metropole s najčišćim smještajem kako bi nam pomogli isplanirati sljedeće putovanje!

Koristeći Airbnb, Booking.com i Tripadvisor, ShowersToYou.co.uk izračunao je prosječnu ocjenu čistoće smještaja u popularnim europskim glavnim gradovima kako bi otkrio najčišća odredišta u Europi.

Gdje se nalaze top 3 najčišće europske prijestolnice?

Lisabon stoji na prvom mjestu kao najčišća europska prijestolnica s prosjekom od 4,79 zvjezdica. Između tri analizirane web stranice, Airbnb u Lisabonu je imao najvišu ocjenu (4,89), a TripAdvisor ga je pratio (4,87 zvjezdica). Kada se gledaju recenzije gostiju, uobičajeni su dojmovi uključivali: “sobe su se izgledale čisto i dobro se brinu o njima” i “vrlo, vrlo čisto i svi nose maske te dezinficiraju ruke”.

Na drugom mjestu je slikoviti Prag. Srednjovjekovni glavni grad Češke postigao je u prosjeku ukupno 4,74 zvjezdice, a boravci u Airbnb-u dobili su najvišu ocjenu čistoće (4,87). S jednakom prosječnom ocjenom je i Zagreb s 4,74 zvjezdice.

THIS-is-the-Cleanest-Capital-of-Europe-Hotel-Study-Reveals

Berlin također čini top 10 najčišćih europskih metropola!
Berlin je zauzeo 10. mjesto uz Atenu i Budimpeštu s ukupnom ocjenom 4,68 zvjezdica. Gosti Airbnb-a bili su najzadovoljniji čistoćom svog boravka, ocijenivši živahni glavni grad s 4,84 zvjezdice, a slijede ga TripAdvisor (4,76 zvjezdica) i Booking.com (4,44 zvjezdice).

Gdje su najčišći glavni gradovi na Airbnb-u?
Zagreb je na prvom mjestu s 4,93 zvjezdice na Airbnb-u. Neke od recenzija gostiju svoj boravak u glavnom gradu Hrvatske opisuju kao “blistavo čist”, “besprijekorno čist”. Unatoč rangiranju kao šesta najčišća europska prijestolnica, Moskva se smjestila na drugo mjesto zajedno s Budimpeštom, Madridom i Amsterdamom s prosječnom ocjenom čistoće na Airbnb-u od 4,90 zvjezdica.

Gdje su najčišći glavni gradovi na Booking.com-u?
Ponovno je Zagreb na prvom mjestu kao europska prijestolnica s najčišćim smještajem na Booking.com-u s prosjekom od 4,67 zvjezdica. Slijedi glavni grad Poljske Varšava s 4,62 zvjezdice i Lisabon s 4,61 zvjezdice.

Gdje su najčišći glavni gradovi na TripAdvisoru?
Suprotstavljajući se njegovom stereotipu da je smrdljiv i prljav, korisnici TripAdvisor ocjenjivali su Pariz kao grad koji ima najčišći boravak u Europi s 4,88 zvjezdica. Lisabon je na drugom mjestu s ocjenom čistoće od 4,87 zvjezdica. Ponovno se boreći protiv stereotipa da je prljav, London se svrstava u top 3 najčišća glavna grada na TripAdvisoru s prosječno 4,85 zvjezdica.

Metodologija:
1. ShowersToYou.co.uk objavio je popis najposjećenijih europskih glavnih gradova od Nations Online
2. Izračunali su prosječne ocjene čistoće smještaja u svakom gradu koristeći tri izvora: Airbnb, Booking.com i TripAdvisor.
3. Za Airbnb i TripAdvisor uzeti su u obzir prvih 40 popisa za svaki grad. Ocjena čistoće (od 5 zvjezdica) dodijeljena je svakom popisu i zabilježen je odgovarajući broj recenzija. Tada je izračunat prosječni rezultat za svaki grad.
4. Za Booking.com je uzeto u obzir prvih 40 popisa za svaki. Zabilježena je ocjena čistoće (od 10) danih na svakom popisu i na temelju toga izračunata je prosječna ocjena. Da bi se ovo uskladilo s dvije druge mjere, rezultati su podijeljeni s 2.
5. Konačni rezultat za svaki grad izračunat je pronalaženjem prosjeka za sva tri izvora za europske metropole koje imaju broj turista.

Komentari