Koje su najbolje, a koje najlošije države za žene?

Listu je nedavno objavio američki časopis Forbes

125

Žene najbolje žive na Islandu, dok se Hrvatska između 152 države uvrstila na 24. mjesto, rezultati su to ljestvice koju je ovaj mjesec objavio američki časopis Forbes. Prema ovoj ljestvici, najlošije je ženama u Siriji.

Forbesova ljestvica temelji se na globalnom indeksu sigurnosti i mira, a kojeg je oblikovao Institut za žene, mir i sigurnost iz Georgetowna te Institut za mirovna istraživanja u Oslu. Indeks uzima u obzir više faktora, kao što su uključenost žena u društvo, pravosuđe i sigurnost. Glede na taj indeks, najbolje stoje žene na Islandu, Norveškoj i Švicarskoj. Zanimljivo je da se na četvrto mjesto smjestila nama susjedna Slovenija. Po pisanju Forbesa, SAD su zauzele 22. mjesto iz razloga jer ta država jedina uz Novu Gvineju nema plaćenog porodiljinog dopusta.

Ne iznenađuje ni činjenica da su se na dnu ljestvice smjestile države u kojima već godinama traju oružani konflikti. Tako je zadnje mjesto na ljestvici zauzela Sirija, a tek nešto bolje, prema ovoj ljestvici je u Afganistanu i Jemenu.

 

 

 

Komentari