Koje su dužnosti sudionika prometne nesreće, za bijeg slijedi kazna i do 7 tisuća kuna

58
Promenta policija prometna nesreća

Zabilježeno je mnogo prometnih nesreća u kojima sudionici pobjegnu s mjesta nesreće. Zato je policija izdala upute što treba napraviti ako se nađete u prometnoj nesreći. Bijeg nije jedan od koraka.

Prvi je korak ostati na mjestu, pozvati hitnu i policiju te pružiti prvu pomoć ozlijeđenima, no samo ako ste posve sigurni u svoje vještine pružanja prve pomoći.

Zatim je potrebno poduzeti radnje kojima će se spriječiti nastajanje novih opasnosti, no pritom se ne smije promijeniti stanje na mjestu nesreće kako bi se očuvali svi dokazi i tragovi potrebni za policijsko istraživanje.

Potrebno je još pričekati dolazak policije. Vozači koji pobjegnu s mjesta nesreće u kojoj ima ozlijeđenih ili poginulih plaćaju kaznu od 3 tisuće do 7 tisuća kuna.

Vozač ima dužnost na zahtjev ovlaštene osobe prevesti ozlijeđenu osobu do zdravstvene ustanove, a ako odbije, čeka ga kazna od 300 kuna.

Ako se dogodi prometna nesreća sa samo materijalnom štetom sudionici nesreće dužni su odmah ukloniti vozila s prometnica kako bi se promet mogao nesmetano nastaviti odvijati. Za one koji to ne učine slijedi kazna od 500 kuna.

U nesreći s materijalnom štetom sudionici su si dužni razmijeniti podatke te popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći. Za onoga koji ode s mjesta nesreće, a ne ostavi svoje podatke oštećeniku slijedi novčana kazna od 2 tisuće do 5 tisuća kuna.

Komentari