Oni koji piju kavu možda će htjeti preispitati svoju popodnevnu i večernju konzumaciju: nova studija pokazuje da ispijanje kave samo ujutro može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrtnosti od svih uzroka.
Predvođeni timom sa Sveučilišta Tulane u New Orleansu, istraživači koji stoje iza opservacijske studije proučavali su navike ispijanja kave 40.725 odraslih osoba, uključujući podskupinu od 1.463 osobe koje su ispunile sveobuhvatniji upitnik o prehrani s hranom i pićem.
Tijekom srednjeg razdoblja praćenja od gotovo 10 godina, oni koji su ispijali jutarnju kavu imali su 16 posto manju vjerojatnost da će umrijeti iz bilo kojeg uzroka i 31 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca od onih koji uopće nisu pili kavu. Međutim, statistika nije pokazala smanjenje rizika za cjelodnevne kavopije.
“Ovo je prva studija koja testira obrasce vremena ispijanja kave i zdravstvene ishode”, kaže epidemiolog Lu Qi sa Sveučilišta Tulane. “Naša otkrića pokazuju da nije važno samo pijete li kavu ili koliko je pijete, već i doba dana kada pijete kavu.”
“U našim prehrambenim smjernicama obično ne dajemo savjete o vremenu, ali možda bismo o tome trebali razmisliti u budućnosti.”
Kao i obično s opservacijskom studijom, izravni uzrok i posljedica nisu implicirani – samo jaka povezanost.
Istraživači su izvršili prilagodbe za neke čimbenike koji potencijalno utječu na zdravlje srca i smrtnost, uključujući dob, spol, tjelesnu aktivnost i obrasce spavanja, ali vjerojatno postoji mnogo više koje nisu uzeli u obzir, poput genetike.
Smanjenje rizika za konzumente jutarnje kave bilo je slično za one koji su pili umjereno (2-3 šalice dnevno) ili puno (3 ili više šalica dnevno). Manje smanjenje rizika uočeno je za osobe koje su malo pile u jutarnjoj skupini (manje od 2 šalice).
Ono što ova studija ne razmatra je zašto postoji ovaj odnos, ali postoji nekoliko mogućnosti. Znamo da kofein ima stimulirajući učinak, a moguće je da to remeti prirodne procese u tijelu tijekom poslijepodneva i večeri.
“Moguće objašnjenje je da konzumacija kave poslijepodne ili navečer može poremetiti cirkadijalni ritam i razine hormona kao što je melatonin”, kaže Qi.
“To zauzvrat dovodi do promjena u čimbenicima kardiovaskularnog rizika kao što su upala i krvni tlak.”
Brojne ranije studije povezale su konzumaciju kave s pozitivnim učincima na zdravlje, bilo da se radi o zaštiti od visokog krvnog tlaka i moždanog udara, produljenju životnog vijeka ili smanjenju rizika od povratka određenih vrsta raka.
U kavi se zapravo nalaze stotine različitih tvari, a znanstvenici još uvijek shvaćaju koje su sve i kako sve djeluju na organizam. U međuvremenu, možda ćete htjeti olakšati ispijanje kasnije tijekom dana.
“Potrebne su daljnje studije kako bismo potvrdili naše nalaze u drugim populacijama, a potrebna su nam i klinička ispitivanja kako bismo ispitali potencijalni učinak promjene doba dana kada ljudi piju kavu”, kaže Qi.
Izvor: Science Alert
Komentari