Klinci mijenjaju svijet

82

Često puta čujemo, a ponekada i sami nekome savjetujemo da ako sami ne krenemo mijenjati stvari nabolje, nitko ih neće promijeniti za nas. Savjet često puta dan i primljen, ali pitanje koliko puta zapravo uzet u obzir. Da je ipak dobar i vrijedan pažnje dokazuje jedna djevojčica iz Velike Britanije.

Devetogodišnja Martha Payne, proglašena je najboljom prijateljicom svakog kuhara. Uživa u zdravoj hrani a najdraža juha joj je ona od mrkve i korijandra. Martha osim dobrog gastronomskog ukusa ima i vrlo zanimljiv stil pisanja i to na svom blogu naravno, koji se zove „NeverSeconds“ – ili u prijevodu „Nikada repete“.

Da bi možda malo bolje razumjeli ovu priču, i ovu mladu blogericu, podsjećamo vas na priču koju je unazad par godina Jaime Oliver pokrenuo u Velikoj Britaniji sa revolucijom u školskoj prehrani. Naime, Oliver je opravdano zaključio da su splačine koje se od malih nogu služe klincima u školi nekvalitetne i posve nezdrave, čak i puno skuplje od varijante pripremanja obroka od svježih namirnica.

Martha se pak s time potpuno složila i odlučila je na svom blogu svaki dan postati fotku školskog ručka sa primjerenim komentarom. Pa se tako ispod fotke zgrušane pašte sa sirom i pire krumpirom na plastičnom pladnju našao slijedeći komentar: „Ručak je stvarno bio super danas, baš me razveselio. Broj dlaka: 0!“

Blog je osvojio veliki broj čitatelja, Jaime Oliver mu je dao podršku i Martha je dobila preko 3 milijuna (wow) posjeta na stranicu. .

No, lokalno vijeće je brzo reagiralo, i to ne dobro. Foto-blog je naime zabranjen. U slijedećih 24 sata bili su zadivljeni burom prosvjeda i ubrzo ponovo odobrili pisanje bloga.

Dva palca gore za Marthu i njen blog, nadamo se da će u budućim godinama i dalje koristiti svoju kameru za ovakve male (a  možda i veće) revolucije koje, korak po korak, mijenjaju naš svijet. Pa čak i ako je taj svijet samo škola koju trenutno pohađamo.

Ako trebate inspiraciju i dokaz da akcija potiče reakciju, posjetite Marthin blog  „NeverSeconds“ , razmislite s čim niste zadovoljni, prestanite grintati o tome i počnite mijenjati svoj mali svijet!

Komentari