Klaunovi u cirkusima ručali za zasebnim stolom jer su gay

244

Neka svjedočenja kažu da su klaunovi u putujućim cirkusima ručali za zasebnim stolom. Zato što su bili gay. Je li doista moguće da je cirkus, to stvarno i simboličko mjesto koje različitost prihvaća kao pravilo, a ne kao iznimku, njegovao politiku podjela? Kako institucija koja je bradatim ženama i našminkanim muškarcima pronašla posao, razvija politiku prihvaćanja?

6. Festival novog cirkusa održati će se u Zagrebu i trajati će od 13.11 do 13.11. Zašto jedan dan? Iscrpne evaluacije Festivala novog cirkusa pokazuju da je on jedna od najuspješnijih domaćih izvedbenih manifestacija u smislu umjetničke relevantnosti, socijalne angažiranosti, komunikacijske izvrsnosti, iznimne posjećenosti, kritičke recepcije, medijske prisutnosti, međunarodne etabliranosti… Organizatori su odlučili inzistirati na kvalitativnoj izvrsnosti, ponajprije zahvaljujući vlastitoj upornosti i odricanju.

Programski fokus stavljen je na queer cirkusku estetiku putem gostujućeg predavanja bradate žene Jennifer Miller, osnivačice njujorškog Circusa Amok koja istodobno brani poziciju i američke sideshow ikone i sveučilišne profesorice. Francuska predstava „P.P.P.“ („Pozicija paralelna podu“) u kojoj nas Phia Ménard (Compagnie Non Nova) na 17 stupnjeva Celzija i s 450 kilograma leda vodi na transrodno putovanje, scenski povezujući topljenje leda i svoga dosadašnjeg muškog rodnog identiteta. Festivalska produkcija predstavlja i poduhvat, queer cabareta Red Room s nekim od najtalentiranijih svjetskih predstavnika suvremene cirkuske izvedbe, nove burleske i varijetea. Mjesta događanja su: dvorana Jedinstvo Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, Scena Travno, kino Grič i Showroom galerija Nova u Teslinoj 7, gdje će se smjestiti Muzej relikvija Festivala novog cirkusa, ali i centralno mjesto prodaje ulaznica koje se, zbog ograničenog broja sjedećih mjesta na programima ove jednodnevne manifestacije, otvara 9. studenoga, točno u 10 sati, svega četiri dana prije svečanog otvaranja, a ujedno i nesvečanog zatvaranja festivala.

“I zato se nemojte čuditi što ove godine nudimo jednu predstavu, jedan cabaret, jedno predavanje, jedan film… Nemojte se čuditi što trajemo jedan dan. Počnite se čuditi kako smo proteklih godina trajali pet ili čak devet dana”, kaže Ivan Kralj utemeljitelj i ravnatelj Festivala

Uživajte u Festivalu novog cirkusa koji brani svoje pravo da bude dobar festival.

Komentari