Kamp-prikolicom na put ka zdravoj prehrani u Beču

67
Jürgen Czernohorszky objašnjava koliko je važna zdrava prehrana © PID / Bubu Dujmic

Kakva vrsta prehrane je dobra za klimu, za okoliš i za nas? U okviru nove bečke inicijative put ka takvoj prehrani prevaljuje kamp-prikolica koja se zaustavlja pred bečkim školama i odgovara na ovakva i slična pitanja. Okusi djetinjstva i mladosti prate nas čitav život i utječu i na naš okoliš, ističe član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky povodom pokretanja inicijative. Kako je dalje objasnio, nikad nije prerano početi učiti o tome koliko je zdrava i održiva prehrana zapravo ukusna.

Član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky s učenicima © PID Bubu Dujmic
Član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky s učenicima © PID / Bubu Dujmic

Kamp-prikolica, koja je nedavno počela obilaziti bečke škole, poziva učenike na zajedničko kuhanje, kušanje i promišljanje o zdravoj i održivoj prehrani. Opremljena je svime što je potrebno za zajedničku pripremu hrane i informiranje o njoj: kombiniranu parnu pećnicu, dva indukcijska kuhala, radne površine te ploču za objašnjavanje porijekla namirnica i njihov utjecaj na naše zdravlje i klimu. Kamp-prikolica osim toga ima i fotonaponski sustav koji joj omogućuje energetski samodostatan pogon. Učenicima se u okviru programa također nude radionice i kvizovi znanja o voću i povrću te o klimatskim promjenama općenito kako bi kroz igru učili o prehrani koja je bolja kako za čovjeka tako i za okoliš.

O zdravoj i održivoj prehrani treba učiti od malih nogu © Pixabay
O zdravoj i održivoj prehrani treba učiti od malih nogu © Pixabay

Kamp-prikolica je dio programa „SchoolFood4Change“ koji financira EU i u kojem sudjeluju 43 organizacije iz dvanaest zemalja. Program sve važne sudionike u području prehrane okuplja za istim stolom – od učenika, roditelja, učitelja, poljoprivrednika, kuhara, zaposlenika u školskoj kantini pa sve do stručnjaka za održivu nabavu namirnica, nutricionista i lokalnih poduzeća.

L.B.

Komentari