Kamo za advent? Nekoliko pristupačnih destinacija

304

Već smo duboko zakoračili u studeni, što znači da advent kuca na vrata. I dok gledamo kako se naši gradovi polako već pripremaju za novu dozu štandova, dekoracija i lampica u kojima ćemo moći svakodnevno uživati, uvijek je dobra ideja potegnuti malo dalje i vidjeti kako izgleda advent negdje drugdje. Svugdje isto? Pa i ne baš.

Srećom, sve je više dostupnih destinacija, pa čak i na samo jedan dan ili vikend, a mi ćemo se za početak ograničiti na one nešto bliže.

Italija je uvijek dobra ideja, pa i u predbožićno doba. U Veroni se održava čak nekoliko božićnih sajmova,  od kojih je najveći onaj na Piazza Bra s više od 300 štandova. Na blagdan svete Lucije (13.12.) djeca ostavljaju na svojim prozorima vrč vode i mrkvu za magarca kojeg svetica jaše dok djeci ostavlja poklone. Prepoznatljiv simbol adventske Verone je i zvijezda repatica koja u velikom luku izlazi iz amfiteatra.

Cijelo srednjevjekovno središte tirolskog lječilišnog grada Merana pretvara se u veliki božićni sajam.

Austrijski je Graz poznat upravo po božićnim sajmovima. Svečano okićen trg u starom gradu uz božićne pjesme, štandove s mnogobrojnim prigodnim suvenirima te miris punča i božićnih kolača stvara ugođaj adventa kakav se može samo poželjeti. Posebnu atrakciju predstavljaju jaslice izrezbarene od 50 tona čistog leda.

Beč je već klasična i tradicionalna adventska destinacija. Na Božićnom sajmu pred dvorcem Schönbrunn, s bijelom bradom i u crvenoj odori, pojavljuje se sv. Nikola, koji 5. i 6. prosinca donosi darove za djecu. Sajam traje do 26. prosinca.

Kuhano vino u tradicionalnim šalicama koje se mogu zadržati i kao suvenir je nezaobilazno. Christkindlmarkt godišnje posjeti oko tri milijuna ljudi. Gotovo da i nema boljeg mjesta za kupnju originalnih božićnih darova, poput drvenih igračaka.

Za kraj, Budimpešta, gdje se glavni božićni sajam održava na Trgu Vörösmarty. Sajam svake godine privuče stotine tisuća posjetitelja, a ove se godine održava od 8. studenog 2019. do 1. siječnja 2020 i nudi bogat sadržaj, što tradicionalno mađarski, što tipičan za ovakve sajmove. Nezaobilazan je i veliki adventski vijenac s pripadajućim svijećama.

U slučaju da si ne možete priuštiti daleka putovanja, ove su lokacije itekako atraktivne, no i pristupačne većini – uz bogatu ponudu brojnih turističkih agencija.

Rezervirajte svoja mjesta na vrijeme!

Komentari