Kamo sve možemo s Covid-putovnicom? Do 1. srpnja ne baš daleko…

52

Covid-putovnica tehnički je sustav na razini Europske unije koji omogućava provjeru činjenica poput toga jeste li preboljeli Covid-19, jeste li cijepljeni i imate li negativan test na Covid-19. Covid-putovnicu predložila je Europska komisija kako bi ovog ljeta mogli sigurno putovati, a u Hrvatskoj je izdavanje Covid-putovnica započelo 1. lipnja. Već tada u Hrvatskoj je izdano 33 000 potvrda.

Istovremeno u primjenu Covid-putovnica krenulo je još šest država članica: Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka i Poljska. Neke zemlje odlučile su da će s izdavanjem EU-ovih potvrda o COVID-u započeti tek kad sve funkcije na nacionalnoj razini prorade.

covid putovnica

Trenutno, s Covid-putovnicom možete putovati u tek manji broj zemalja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je: “Uz Hrvatsku su danas spremne Njemačka, Italija i Danska da krenu s izdavanjem potvrda. Zasad se 13 zemalja konkretiralo na europski pristupnik za COVID putovnice. Ulazak u druge zemlje ovisi o tim zemljama. Svi koji imaju potvrde mogu ući u Hrvatsku. Hrvatski državljani s važećim potvrdama sada mogu putovati u Bugarsku, Češku, Dansku, Poljsku, Njemačku, Grčku, a uskoro i u Austriju“.  

Nakon 1. srpnja kada sustav bude u potpunosti funkcionalan, kretanje diljem Europske unije bi vlasnicima EU digitalne COVID potvrde trebalo biti omogućeno po “starom normalnom”, dakle bez ikakvih ograničenja, samo uz kratko skeniranje QR koda na granici.

Isto tako svi građani EU koji u svojoj zemlji dobiju digitalnu potvrdu od danas mogu slobodno ući u Hrvatsku, a o dinamici izdavanja važećih potvrda u tim zemljama ovisi kada će ih njihovi stanovnici moći dobiti.

Izvor: Bug.hr

Komentari