Kako smanjiti blagdanski stres

91

Blagdansko razdoblje, u kojem bismo zapravo trebali uživati i pritom se dobro odmoriti, za mnoge je ljude zapravo velik izvor – stresa. Zašto je to tako? Uglavnom jer si za blagdane imamo običaj nametnuti nedostižna očekivanja. Živimo u kulturi koja je sklona to dodatno potaknuti pa nas na koncu u ovim danima često umjesto mira i blagostanja o kojem pjevaju božićne pjesme zapravo preplavi kovitlac stresa i kaosa.

Postavimo li previsoke ideale u vezi toga kako bi nam blagdani trebali izgledati, neminovno ih nećemo moći ostvariti pa ćemo se osjećati nedovoljno dobrima samo zato što nam se svakodnevica – gle čuda – ne poklapa s katalozima iz časopisa.

Umjesto opterećivanja time kako bi sve moglo i trebalo izgledati drugačije ili bolje, trebali bismo si ”oprostiti” što nije tako i pokušati ipak uživati u onome što imamo.

Primjerice, ako se ne bismo naljutili na prijatelje koji nam dođu u goste i donesu kupovne kolače, zašto bismo se ljutili na same sebe ako ih ni mi ne pečemo sami? A to je samo jedan jednostavan primjer.

Obiteljske zavrzlame svemu pak dodaju posebnu dimenziju nezadovoljstva. Čak i kada su naši najbliži u pitanju, ako je potrebno postaviti određene granice da se zaštitimo, zašto ne? Uostalom, praznici svakako trebaju uključivati i određeno vrijeme mira i tišine. I zato je ključno u ovom razdoblju imati razumijevanja za sebe i za ljude koji nas okružuju te ne opterećivati druge, ali ni sebe, nametnutim i nepotrebnim kritikama.

To je ujedno dobra uvertira u novu godinu u kojoj možemo nastaviti prakticirati tu dobru naviku.

 

Komentari