Kako se naspavati za samo četiri sata uz metodu Leonarda da Vincija?

69
spavanje
Jedan od najgenijalnijih ljudi koji su ikada živjeli na svijetu bio je Leonardo da Vinci. Trebalo mu je puno vremena da razvije svoje ideje, no tog vremena često nije imao dovoljno pa je zato tražio metode kojima bi mogao što manje spavati. I uspjelo mu je! Leonardo da Vinci usavršio je metodu spavanja koja bi mogla pomoći i mnogim drugim ljudima.

Kako prenosi Studomat.ba, njegova se metoda sastoji od razbijanja uobičajenog perioda noćnog odmora na nekoliko manjih faza tijekom dana tako da je da Vinci spavao nekoliko puta dnevno. Konkretno, otkrio je da najbolje funkcionira kada spava po 15 minuta nakon svaka 4 sata. To znači da je spavao samo sat i pol vremena dnevno.

Višefazni san

Nije se samo da Vinci bavio višefaznim snom. Istraživači sa stranice Bright Side otkrili su da dobro funkcioniraju i sljedeće metode:

  • Spavanje 30 minuta na svakih 6 sati (dymaxion metoda);
  • Spavanje 20 minuta na svaka 4 sata (uberman metoda);
  • Spavanje noću 1,5 – 3 sata i onda tri puta tokom dana po 20 minuta (everyman metoda);
  • Spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (tesla metoda)
  • Spavanje noću 5 sati i 1,5 sat popodne (siesta metoda).
Ipak, treba imati na umu da tijelo svakoga od nas različito, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga. Stručnjaci upozoravaju da ako planirate prijeći na ovakav odmor-rad raspored, nikako ne vozite auto niti donosite bitne odluke dok ne budete apsolutno sigurni da manjak sna nema neke posljedične efekte.

Može se reći da ovakav raspored ima smisla u kratkom periodu kada imate puno posla, ali ne stalno. San je vrlo dragocjen za naš um i tijelo, a samo jedna neprospavana noć ne može se nadoknaditi.

L.B.

Komentari