Kako priznati djetetu da Djed Božićnjak ne postoji?!

31

Sjećate li se trenutka kada ste saznali da Djed Božićnjak zapravo ne postoji? Je li to, za mnoge traumatično, iskustvo preuveličano u filmovima ili su neka djeca zaista doživjela ogromno i trajno razočaranje pri toj spoznaji? Za Business Insider o tome je progovorila psihoterapeutkinja Amy Morin.

Ona kaže da trebate slijediti prirodni spoznajni put svojeg djeteta koje će prije ili kasnije samo početi pokazivati znakove sumnje. Obično se prvi znakovi sumnjičavosti pojave u dobi od 5-7 godina. No, ako se to ne dogodi dosta dugo, mogli biste se zabrinuti da će vam dijete ismijavati u školi ako bude posljednje koje i dalje vjeruje u bradatog djedicu u crvenom.

Morin je u šali poručila roditeljima da ne trebaju biti previše zabrinuti jer joj se ipak još nikad nije dogodilo da joj na terapiju dođe odrasla osoba čiji je problem to što i dalje vjeruje u Djeda Božićnjaka. Ipak, kako učiniti taj prijelaz što lakšim?

Pogotovo s obzirom na to da zajednički rituali s djetetom poput izrade čestitki, pjevanja božićnih pjesama ili pisanja pisma djedici itekako donose osjećaj zajedništva i imaju svoju vrijednost, a ta sitna vjerovanja dodaju božićnom razdoblju posebnu magiju. Uostalom, nismo li kao djeca svi barem malo vjerovali u bajke? Pritom su neki drugi elementi, poput i živjeli su sretno do kraja života… možda donijeli puno više dugoročne štete od Djeda Božićnjaka.

Za početak, dijete bi vam moglo početi postavljati zaobilazna pitanja, kao što su Kako sobovi lete? ili Kako Djed Božićnjak stigne u jednoj noći obići čitav svijet?

Mogli biste instinktivno osjetiti poriv da mu lažete kako ne biste ”uništili Božić”. No, istina vas neće učiniti Grinchem u očima vašeg djeteta. Istina je uvijek dobra stvar, samo vodite računa o taktu. Postavite djeci potpitanja, kako bi ona sama došla do nekih zaključaka.

A ako vam dijete baš postavi direktno pitanje postoji li Djed Božićnjak, nemojte lagati. Samo odgovor prilagodite svojim vrijednostima i uvjerenjima koja želite prenijeti djetetu i vodite pritom računa o tome što želite da ono nauči iz tog iskustva. Želite li djetetu prenijeti duh Božića, ono što smatrate njegovim pravim značenjem – štogod to bilo za vas… na koncu, možete dijete naučiti da sada ono može ”postati Djed Božićnjak” i darivati druge.

Time nećete razbiti magiju Božića već ju preoblikovati i zadržati ju u novoj verziji. No, upozorite dijete da ne mora odmah nužno ”rastrubiti” tu vijest po čitavom razredu, zbog one djece koja još nisu saznala istinu i možda nisu u istom trenutku spremna na taj korak.

Dakle, uz neke nove tradicije, Božić ne samo da ne mora izgubiti svu čar prestankom vjere u Djeda Božićnjaka, već može poprimiti posve novu vrstu čarolije.

 

Komentari