Kako prepoznati vrhunska vina

Vino je jedno od najstarijih i najpopularnijih alkoholnih pića poznatih čovjeku. Mnogi danas uživaju u čaši omiljenog vina nakon kraja radnog vremena ili za vrijeme ukusnoga jela i prigodne zdravice. No, osim što je poznato da opušta organizam i proširuje krvne žile, znate li koje su još dobrobiti ovog finog pića?

1008

Posljednjih nekoliko godina neprestano slušamo o tome kako je umjereno ispijanje vina dobro za zdravlje, a najnovija istraživanja to i potvrđuju. U prošlosti su liječnici liječili vinom baš kao danas injekcijama i tabletama, a dobar izbor vina u podrumu bio je važniji od ormarića s lijekovima. Čak je i dokazano znanstvenim studijama kako ljudi koji uopće ne piju vino imaju kraći očekivani životni vijek i češće su bolesni od onih koji umjereno piju. 

Osim što u umjerenim količinama jača imunitet, poboljšava probavu i pamćenje, pomaže u borbi protiv viška kilograma i znakova starenja, a zahvaljujući snažnim antioksidantnim svojstvima i vitaminima, vino jača krvne žile i srce, djeluje na snižavanje kolesterola i poboljšava kardiovaskularni sistem. Drugim riječima, vino poboljšava cjelokupno zdravlje čovjeka.

Stoga nije teško zaključiti kako jedna čaša kvalitetnog vina na dan, tjera doktora van. A da bi bili zaista sigurni u pravi izbor ovog božanstvenog napitka u kojem ćemo guštati srcem i dušom, stručnjaci preporučuju da pri odabiru obratimo pozornost na izvorno podrijetlo sirovina i autohtonu tradiciju s naglaskom na domaću proizvodnju vina.

Vrhunska proizvodnja grožđa iz vlastitih nasada vinograda, prerada grožđa i maslinovog ulja, kao i prodaja vina, maslinovog ulja, rakija, rogača, vlastitih loznih sadnica, reznica  te maloprodaja i ugostiteljstvo, samo je dio stoljetne tradicije Blata 1902 d.d. koji u Zagrebu i u Rijeci već više od pola stoljeća ima svoje točione, ali i poznate restorane i cateringe prepoznatljive po mediteranskoj kuhinji i kvalitetnoj usluzi.

Sjedište tvrtke je u Blatu na Korčuli koja ima u svome posjedu proizvodne površine Korčulanskog vinogorja, na kojima je uloženo puno truda i sredstava što uz pogodne klimatske uvjete južne Dalmacije pridonosi iznimnoj kvaliteti grožđa kao sirovine za proizvodnju vrhunskog vina.

Kontrolirana kvaliteta sirovina za matične proizvode, koji nose oznaku Izvorno Hrvatsko, pridonosi uzgoju autohtone sorte otoka Korčule kao što su Plavac mali, Cetinka, Pošip, Maraština i Zlatarica Blatska, no isto tako i ostale priznate svjetske sorte: Merlot, Syrah, Malbec. 

Tako se među raznovrsnom ponudom ističe Pošip, vrhunsko suho bijelo vino, koji je na regionalnom vinskom festivalu u Dubrovniku Festiwine Trophy 2016, osvojio zlatnu medalju. Proizveden od autohtone sorte grožđa vinogorja Korčula, ima izrazito prepoznatljiv sortni okus sjajnog, bistrog, slamnato žutog vina sa zelenkasto-srebrnkastim odsjajem. Ekstraktno je, mineralno i gusto. Slojevito se otvara, a najzanimljivija je faza kad se zadimi s mirisom suhih smokava, mediteranskih trava i borovih iglica. U ustima je suho, sočno, ugodno, ali ne prenapadne težine na srednjem nepcu, kako pošipu i dolikuje, hrskavo i svježe, te pikantno u retro okusu s aromom gorkih badema.

Također, izdvaja se Plavac Blato koje je vrhunsko vino proizvedeno od sorte grožđa ‘plavac mali’ uzgajan na terasama i rubnim kosim dijelovima polja. Zbog specifičnih uvjeta središnjeg dijela otoka Korčule ovaj plavac se razlikuje od ostalih plavaca južne Dalmacije. Iz siromašne i ispucane zemlje ožarene suncem u posebnim mikroklimatskim uvjetima loza uzima posljednje kapi vlažeći već isušene bobice grožđa od kojih se proizvodi Plavac Blato sa 12,5 – 13,5 vol.% alkohola, pune vatreno žive rubinsko crvene boje i karakteristične sortne arome plavca ovog područja. Vrhunsko vino Plavac Blato se uživa uz pršut, sir, dalmatinsku pašticadu te naročito uz specijalitete od morske ribe.

Zahvaljujući neprekidnom stoljetnom poslovanju te vrhunsko kvalitetnim proizvodima koji su nastali kroz spoj tradicije i moderne tehnologije, Blato 1902 d.d, iz godine u godinu bilježi trend rasta ulaganja u znanje i tehnologiju. Dugoročna održivost i uspjeh osnovni je cilj, uz misiju pronalaženja novih i zadržavanja postojećih kupaca diljem Hrvatskog i inozemnog tržišta. Stalni napredak i dosljednost u proširenju proizvodnje, ponude i maloprodajne mreže razlog su zbog kojeg se Blato 1902 d.d može pohvaliti izvrsnom ponudom kvalitetnih proizvoda domaćeg proizvođača.

Teklić i Blato vas ovaj put nagrađuju. Sve što morate je pročitati pažljivo članak i odgovoriti na nagradno pitanje. Dva dobitnika osvojiti će po jednu bocu novog crnog, suhog kvalitetnog vina Morkan. Igramo se do petka, 16.12., u 12 sati kada objavljujemo dobitnike.

Blato Morkan
Sending

 

Komentari