Kako naučiti i s lakoćom ustati rano ujutro?

140

Prema znanstvenim statistikama, 8 od 10 ljudi ima problema sa spavanjem i ima značajnih poteškoća s buđenjem ujutro. To se s pravom može smatrati problemom suvremenog čovjeka. Ali ako želite postati učinkovita i uspješna osoba, morate razumjeti kako naučiti rano ustati i to lako bez poteškoća.

Uostalom, teško buđenje ujutro, koje je popraćeno lijenošću, apatijom i nevoljnošću, može dovesti ne samo do depresije, unutarnjeg nesklada, smanjene učinkovitosti, već i negativno utjecati na vaše dobrobit i zdravlje. Zbog toga vas mogu proganjati česte glavobolje, vrtoglavica, mučnina, pogoršanje kroničnih bolesti, želučane tegobe i još mnogo toga.
Naravno, to nije tako lako naučiti, pogotovo ako imate naviku ostati budni do kasno, po prirodi ste “noćna ptica” ili vas muče nesanica ili opsesivne misli. Ali moguće je i potrebno naučiti kako lako ustati rano ujutro, a da pritom ne oštetite sebe i svoje zdravlje. Potrebna vam je samo želja i jaka motivacija.

Volite život
Naučite voljeti život i svaki novi dan donosit će vam samo radost i sreću. Trebate težiti aktivnoj životnoj poziciji, trebate imati žeđ za životom, postignućima, uspjesima. Ugodite se pozitivnom valu, razvijte ljubav prema životu.

Ciljevi
Postavite sebi realne ciljeve, definirajte svoje snove i radite s njima. Vaši bi vas ciljevi trebali potaknuti da radite stvari, odnosno svako jutro i svaki novi dan trebali bi vas “podići” iz kreveta. Shvatite da što prije se probudite, to ćete više imati vremena učiniti za svoj cilj i san i to ćete mu biti bliže.

Moja najdraža stvar
Pažljivo procijenite situaciju. Analizirajte što radite svaki dan, jeste li zadovoljni aktivnošću ili poslom za koji svakodnevno trošite puno energije i vitalnosti. Možda je cijela stvar u tome što se ne želite probuditi ujutro jer nemate želju ići na nevoljeni posao.

Tada morate raditi ne na tome kako naučiti rano ustati, već na svojim aktivnostima. Pronađite omiljenu stvar zbog koje ćete ustati iz kreveta čim otvorite oči, a ne zaspati dalje. Pronađite posao koji će vam donijeti zadovoljstvo i sreću, a u budućnosti, možda, i dobru zaradu.

Sport
Svako jutro započnite dan vježbanjem ili jutarnjim trčanjem. Ako postoji takva prilika, onda uključite energičnu glazbu koja će vas razveseliti. Savršen je i radio, gdje radijski voditelji postavljaju ljude na pozitivan val i motiviraju slušatelje da se što prije i učinkovitije probude.

Navike
Ako ste navikli ostati budni do kasno, ne čudi što se ujutro teško budite. Tijelo nema dovoljno vremena da se odmori i dobije snagu pa je jako iscrpljeno, a na slobodan dan sigurno odspavate pola dana. Pritom se onda čudite zašto je vikend tako brzo proletio, a radni tjedan je pred vratima. Jer ste prespavali vikend. Također odustanite od navika poput kave i jakog čaja navečer, gledanja filmova koji potiču um, čitanja impresivnih knjiga, slušanja energične glazbe.

Naprotiv, neka vam postane navika da vam odlazak u krevet bude miran i udoban. Na primjer, pročitajte zanimljivu “svjetlu” knjigu, okupajte se, prigušite svjetla, slušajte mirnu glazbu, popijte noću čaj od kamilice. Pokušajte zaspati i probuditi se u isto vrijeme, tada će se tijelo obnoviti i bit će vam puno lakše probuditi se ujutro, čak i bez budilice.

Svatko može naučiti ustati rano ujutro, ali moramo zapamtiti da je to prvenstveno navika na kojoj treba raditi i razvijati je. Stoga treba imati jaku želju, motivaciju, snagu volje i sve ćete sigurno uspjeti. Uostalom, postoji mnogo razloga za rano ustajanje, a ni jedan da to ne učinite.

Izvor: Medium

L.B.

Komentari