Kako narezati luk bez plakanja?

43

Prije nego uđemo u to kako rezati luk bez plača, raspravimo zašto nas uopće tjera na plač. Kako luk raste, apsorbira sumpor iz tla i pretvara ga u aminokiseline. Kad su njihove stanice oštećene (tj. kad je luk narezan), te kiseline dolaze u kontakt s enzimima koji kataliziraju niz reakcija koje na kraju dovode do oslobađanja hlapljivog kemijskog spoja koji se naziva sin-propanetijal-S-oksid, pa nas oči peckaju i suze. Apsorpcija sumpora također je korijen izrazitog okusa i mirisa luka.

U redu, to je znanost (lite), ali koja su rješenja? Pa, postoje dvije glavne strategije: Možete spriječiti oslobađanje kemijskog spoja ili zaštititi oči. Ili možda oboje.

Da biste zaštitili oči, jednostavno ih pokrijte. Dodatna prednost kontaktnih leća je ta što djeluju kao barijera, sprječavajući kemijski spoj da dođe u dodir s površinom očiju. Naočale za vid također dobro funkcioniraju.

Za borbu protiv same kemikalije počnite oštrim nožem. Tupi nož lomi, a ne reže, nanoseći više štete stanicama luka i time oslobađajući više spoja koji izaziva suze.

Možete i ohladiti luk. Potrebno je oguljeni, prepolovljeni luk držati u hladnjaku ili u zdjeli s ledenom vodom 30 minuta što može umanjiti učinak kemikalije. Niske temperature i voda čine sin-propanetijal-S-oksid manje hlapljivim. Iz istog razloga, neki ljudi predlažu da držite vlažni ručnik ili zdjelu vode u blizini daske za rezanje dok radite.

Izvor: Bonapetit

Komentari