Kako je bivši beskućnik i ovisnik postao sveučilišni profesor?

32

Jesse Thistle iz Kanade proveo je više od 10 godina na ulici i u zatvoru, ali je nevjerojatno preokrenuo svoj život i sada je docent za autohtonu povijest na Sveučilištu York u Torontu.

Jesseova baka i djed izbacili su ga iz obiteljske kuće s 19 godina kada je počeo konzumirati drogu. Izvorno je odrastao s roditeljima Sonnyjem i Blanche. Sonny je bio europskog podrijetla, ali odrastajući, Jessejev život nije bio nimalo lak. Sonny je jako pio, koristio heroin i često je imao problema sa zakonom. Dok su Jesse i njegova dva brata bili mlađi od 6 godina, socijalne službe uklonile su ih iz kuće, i unatoč tome što je Blanche bila u potpunosti sposobna čuvati ih, stavljeni su pod skrbništvo Sonnyjeve majke i oca, Jesseovih djedova i baka.

Kanadske su vlasti u to vrijeme obično koristile takve metode, pri čemu su autohtonu djecu izvodili iz autohtonih zajednica i smještali pod skrb bijelih obitelji gdje se smatralo da će biti bolje zbrinuti. Poznata kao ‘Sixties Scoop’, ova je praksa trajala desetljećima, a Jesse i njegova braća odrasli su ne znajući gotovo ništa o svom autohtonom porijeklu.

Jesse je objasnio: “Pretpostavljam da Služba za djecu nikad nije zvala moju mamu jer su  autohtone žene smatrali nečistima, nepodobnim i nesposobnim za položaj majke. Kad su autohtona djeca naišla na stolove Dječjih službi, prirodna im je sklonost bila smjestiti ih u bijele domove jer bijelci su se doživljavali kao prosperitetni i odgovorni. To se zvalo Sixties Scoop – tisuće i tisuće autohtone djece odvedene su na taj način – to je bilo endemsko.”

Jessea su u školi maltretirali zbog nacionalnosti. Imao je slabe ocjene, a čak su ga i pretukli kolege studenti. Na kraju bi ljudima rekao da je Talijan  kako bi izbjegao diskriminaciju koju su protiv njega provodili njegovi kolege iz razreda i vršnjaci. Ubrzo se pridružio bandi i upao u život sitnog kriminala i ovisnosti o drogama, uzimajući  kokain i metamfetamin. Život mu je postao toliko kaotičan da su mu gotovo namjestili  ubojstvo taksista koje nikada nije počinio. Tako očajan zbog pomoći i bijega od života koji je vodio, Jesse je opljačkao drogeriju i predao se. Tada mu se život počeo okretati na bolje. U samnici se povukao iz droga koje je uzimao toliko godina.

U zatvorskoj školi i zatvorskoj knjižnici počeo je predavati osnove poput čitanja, pisanja i bavljenja osnovnom matematikom. Nakon zatvora nastavio je izuzetno snažno širiti svoj obrazovni napredak. On je rekao: “Ostao bih budan do kasno u noć gledajući enciklopedije i moje su ocjene krenule na vrh ljestvice. Pohađao sam tečajeve da bih se ponovno naučio hraniti za stolom i brinuti o higijeni – svim stvarima koje sam zaboravio jer sam toliko dugo lutao okolo. Prvi put nakon mnogo, puno godina osjećao sam se dobro u vlastitoj koži. “

U dobi od 35 godina započeo je studij povijesti na Sveučilištu York u Torontu, ali kad je počeo učiti o autohtonoj povijesti i kulturi počeo je isticati se. Jesse je rekao da kada mu je jedan predavač poslao poveznicu od genealoške web stranice: “Poslala mi je svoju poveznicu na ancery.com i vidio sam da potječem iz dugog niza šefova, političkih vođa i boraca otpora, i to me ispunilo takvim ponosom da me to inspiriralo da želim još više saznati o toj temi. Znao sam da je ključ za mene samoga bio taj zadatak – dao sam svoje srce u to.”

Njegov rad na zadacima iz autohtone povijesti donio mu je mjesto asistenta-istraživača. Nakon završetka studija stekao je mjesto predavača, a kasnije i docenta. Jesse sada kaže da je zahvalan što se probio u svijet i uspio prevladati i ovisnost o drogama i siromaštvo. Sada se pomirio s majkom, oženjen je i nastavlja predavati o autohtonoj povijesti, nadajući se da će ohrabriti one iz sličnih sredina da se oslobode ciklusa nesreća i nevolja koji pogađa toliko autohtonih zajednica.

Izvor: BBC

Komentari