Kako izbjeći diranje vlastitog lica?

190

Ljudska bića imaju poprilično neobičnu i nesvjesnu naviku koja nas čini posebno osjetljivim u vrijeme izbijanja i širenja bolesti. Riječ je o diranju vlastitog lica. Znanstvene studije pokazale su kako su ljudska bića posebno sklona dodirivanju brade i područja oko usta, nosa i očiju. Ukoliko to stavimo u kontekst aktualne situacije s koronavirusom, diranje je recept za brz prijenos bolesti. Takvo ponašanje čini na sklonima zarazama, širenju bakterija i virusa s okolnog okruženja na sebe i druge ljude. Poznato je da jedan kašalj može proizvesti do 3 000 kapi čije čestice mogu sletjeti na druge ljude, odjeću, površine oko njih, a neke manje čestice ostaju u zraku. Čestice koronavirusa prema novim otkrićima Mountain Laboratories u Hamiltonu mogu preživjeti na metalu, staklu i plastici čak 9 dana, osim ako se pravilno ne dezinficiraju. Na niskim temperaturama čak se mogu zadržati i do 28 dana. Na kartonskim površinama čestice se mogu nalaziti i do 24 sata.

Stručnjakinja za suzbijanje infekcija Mary-Louse McLaws sa Sveučilišta Sjeverni Južni Wales u Sydneyju došla je do zaključka kako ljudska bića u prosjeku dodiruju svoja lica 23 puta u sat vremena. Pitanje koje se ovdje postavlja je: Zašto? Psiholog Martin Grunwald sa Sveučilišta u Leipzigu kaže kako je dodirivanje lica temeljno ponašanje naše vrste: „Samododiri su samoregulatorni pokreti koji obično nisu osmišljeni za komunikaciju i često se izvode s malo ili nimalo svijesti. Oni igraju ključnu ulogu u svim kognitivnim i emocionalnim procesima i javljaju se kod svih ljudi.“

Tako dodirivanje naših lica može djelovati kao svojevrsni mehanizam za smirivanje. Neka istraživanja pokazala su da kontakt kože na kožu rezultira oslobađanjem hormona oksitocina što može pomoći povećanju smirivanja i smanjenja stresa. U nekim drugim prilikama, lice dodirujemo kako bismo koketirali. Postoji i teorija da lice dodirujemo kako bismo si pomogli kontrolirati emocije i raspon pozornosti.

Nošenje zaštitnih maski i rukavica djeluje samo psihološki. Iako medicinske maske ne moraju nužno zaustaviti virus, one otežavaju i smanjuju sklonost dodirivanja nosa i usta. Uz neodgovarajuću higijenu ruku, dodirivanje lica glavni je izvor infekcije jer su oči, nos i usta ključni ulaz bakterija i virusa u naša tijela.

Još jedno pitanje koje se ovdje postavlja jest kako spriječiti dodirivanje lica? Jedan od odgovora je da je mnogo lakše oprati ruke češće, nego reći ljudima da manje dodiruju lice. Kod mnogih je dodirivanje lica nesvjesno, a usmjeravanje pažnje na sprječavanje dodirivanja lica izuzetno je teško. Ipak, postoje neke tehnike sprječavanja dodirivanja lica. Primjerice, ljudi koji često dodiruju oči, mogu nositi sunčane naočale ili sjediti na svojim rukama kada osjete da bi se potreba za dodirivanjem lica mogla dogoditi.

Kako biste bili sigurni, pridržavajte se uputa Svjetske zdravstvene organizacije koja preporučuje redovito i često pranje ruku, održavanje udaljenosti od drugih i izbjegavanje fizičkih kontakata poput rukovanja.

Izvor: BBC

Komentari