U Europi godišnje u prirodu bacamo osam milijardi plastičnih vrećica, što je više od 15 tisuća odbačenih vrećica svake minute. Iako s jedne strane postajemo sve više ekološki osviješteni, još uvijek prirodi pristupamo sa dozom nemara. Biorazgradivo ne znači da se vrećica u prirodi brzo raspadne ili da je možemo odbaciti bilo gdje, a natpisi poput „eco – friendly“ ili „100% razgradivo“ često nas mogu dovesti u zabludu.

Prosječni Finac i Danac godišnje upotrijebe samo četiri plastične vrećice, dok je europski prosjek po stanovniku mnogo viši i iznosi 198 vrećica. Hrvatska potrošnja vrećica spada ispod europskog prosjeka i iznosi 150 vrećica godišnje po osobi.

Da li je biorazgradivo prihvatljivo za okoliš?
Biorazgradiva plastika je plastika koja se razgradi u okolišu. Može biti izrađena iz obnovljivih ili neobnovljivih izvora energije. Sve veći broj potrošača poseže za biorazgradivom plastikom kao ekološki prihvatljivom alternativom. Nažalost, i iza biorazgradive plastike skriva se prljava istina. Naime, tvrdnja da je određeni materijal biorazgradiv, ne objašnjava ništa o upotrebi potencijalno opasnih materijala u njegovoj proizvodnji. Bilo koju kemikaliju, poput bisfenola A, štetne tvari za djelovanje endokrinih žlijezda, moguće je izraditi iz sirovina na biološkoj osnovi. Tu su još i druge opasne kemikalije poput raznih dodatka, crnila, premaza, ljepila itd. Stoga, navođenje bioplastike kao ekološki prihvatljivog materijala bez negativnih učinka, često može biti vrlo varljivo.
Problem kod biorazgradivih vrećica može nastati i kod odlaganja jer takve vrećice često završe u spremnicima s običnim vrećicama, iako za njih vrijede potpuno druga pravila recikliranja. Na odlagalištima se tako često raspadaju bez prisustva kisika, pri čemu se tvori staklenički plin metan, koji je mnogo opasniji od ugljičnog dioksida. Osim toga, postoji opasnost da ih vjetar odnese u prirodu.

Što je s pamučnim vrećicama?
Studije pokazuju da niti pamučne vrećice nisu bezazlene. Prema podacima Svjetskog fonda za prirodu (WWF), uzgoju pamuka je namijenjeno 2.4 posto svih obrađenih zemljišta na svijetu, a pri uzgoju se upotrijebi 24 posto cjelokupne svjetske proizvodnje insekticida i 11 posto proizvodnje pesticida. Uz to, za proizvodnju kilograma pamuka, upotrijebi se više od 20 tisuća litara vode. Recikliranje pamuka je još uvijek vrlo rijetko.

Koje vrećice su najpogodnije za okoliš?
Prema dosadašnjim analizama, najpogodnijim materijalom za izradu vrećica za višekratnu namjenu smatra se vrećica izrađena iz reciklirane plastike.