Kad zagrmi, najbolje je čučnuti – istine o opasnostima pri grmljavinskom nevremenu

98

Kad zagrmi i ugledamo munju na pamet nam padnu one upute kako se ponašati pri takvom vremenu. Isključivanje signala na mobitelu najpoznatije je pravilo za zaštitu od groma, no je li istinito? Što zapravo trebamo napraviti prilikom oluje?

Ovo je doba godine kad se trebamo više posvetiti tom pitanju jer su munje i gromovi učestaliji u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu. Statistika kaže da od udara groma godišnje strada do 10 osoba.

Fizičari napominju da se prilikom olujnog vremena najbolje odmaknuti od otvorenog prozora, kao i izbjegavati vanjski prostor. Najbolje je ući u zazidani objekt, a ako nije u blizini, ostati u automobilu.

Na otvorenom nema zaklona koji je sto posto siguran za čovjeka. Autobusna stanica ili neka nadstrešnica ne pomaže, a posebice ne drveće, još ako je visoko. No nije pravilo: grom može udariti i u niske objekte, pa i, suprotno narodnoj izreci, u koprive.

Ako se zateknete na otvorenom prostoru usred grmljavinskog nevremena najbolje je čučnuti, što je bolje od legnuti. Radi izolacije najbolje bi bilo ako se vani nalazite u gumenim čizmama.

Korištenje mobilnog telefona zbilja je opasno, ali samo na otvorenom, dok se u kući može koristiti, jedino ga nije preporučljivo puniti jer se uređaj može oštetiti. U zatvorenom je više preporučljivo koristiti mobitel umjesto fiksnog telefona jer u slučaju udara groma, energija žicama može stići do slušalice.

 

Komentari