Kad je vruće vrijeme uvijek treba ostaviti žlicu šećera u vrtu. Evo i zašto

91

Mary Poppins pohvalila je vrline žlice šećera, a sada joj se i David Attenborough pridružio. Ovog ljeta trebali bismo pokušavati što češće ostavljati žlicu šećera u vrtu po vrućem vremenu.

Zvuči bizarno – i beskorisno, s obzirom na to da šećer privlači mrave i ose, a mi obično ne želimo da oni previše pužu i zuje. Ali postoji jedno biće koje će vam zaista zahvaliti na tome.

Bez obzira mislite li da smetaju ili ih volite, činjenica je da se puno oslanjamo na pčele.
Zapravo, gotovo trećinu hrane koju jedemo oprašuju pčele, koje su odgovorne za prehranu 90 posto svjetske populacije. Uklonite pčele iz ekosustava i imamo ozbiljan problem.

Nažalost, čini se da to i činimo, jer kombinacija pesticida, urbanizacije i klimatskih promjena uzrokuje dramatičan pad broja pčela. “Da pčele nestanu s lica zemlje, ljudima bi preostale samo 4 godine života”, rekao je Attenborough jednom prilikom.

Evo gdje dolazi žlica šećera. “U ovo doba godine pčele često mogu izgledati kao da umiru ili su mrtve, međutim, daleko su od toga”, rekao je Attenborough. “Pčele se mogu umoriti i jednostavno nemaju dovoljno energije za povratak u košnicu. Ako u svom domu pronađete umornu pčelu, jednostavno rješenje šećera i vode pomoći će oživjeti iscrpljenu pčelu. Jednostavno pomiješajte dvije žlice bijelog, granuliranog šećera s jednom žlicom vode i stavite na žlicu da ga pčela dosegne.”
Mješavina vode i šećera rehidrirat će umornu pčelu i dati joj prijeko potrebnu energiju.

Izvor: Mirror

Komentari