Jesti previše riže u obrocima moglo bi biti kobno, tvrde stručnjaci

57

Nakon dugog radnog dana, ponekad nema ničeg boljeg od dolaska kući i uranjanja u hranu pred televizorom. Ali ako vaša večera sadrži rižu, možda biste trebali ponovno razmotriti ono što ćete jesti. To je zato što su stručnjaci upozorili da jedenje previše riže može dugoročno biti kobno.

Riža sadrži nisku razinu arsena i sada se smatra da bi produženo izlaganje tome moglo pridonijeti tisućama preuranjenih smrti koje je moguće izbjeći godišnje. Prema istraživanjima dva sveučilišta u Manchesteru, produljena izloženost anorganskom arsenu niske razine može se povezati sa zdravstvenim problemima kao što su karcinom i kardiovaskularne bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta u Manchesteru i Sveučilišta u Salfordu istražuju ovaj odnos, a njihova su otkrića nedavno su objavljena u časopisu Science of the Total Environment. Njihovi rezultati pokazuju da kad se uzmu u obzir glavni čimbenici za koje se zna da doprinose kardiovaskularnim bolestima, postoji značajna povezanost između povišene kardiovaskularne smrtnosti i potrošnje anorganskog arsena koji nosi riža.

Profesor David Polya sa Sveučilišta u Manchesteru rekao je: “Vrsta studije koja se provodi, ekološka studija, ima mnoga ograničenja, ali je relativno jeftin način utvrđivanja postoji li vjerojatna veza između povećane potrošnje anorganskog arsena koji nosi riža i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Studija sugerira da najveći udio konzumenata riže u Engleskoj i Walesu može biti izložen većem riziku od kardiovaskularne smrtnosti zbog izloženosti anorganskom arsenu u usporedbi s najnižim 25 posto konzumenata riže.” Dodaje: “Modelirani povećani rizik iznosi oko šest posto (s intervalima povjerenja za ovu brojku od dva posto do 11 posto). Modelirani povećani rizik mogao bi se dijelom odražavati i na kombinaciju osjetljivosti, ponašanja i liječenja tih zajednica u Engleskoj i Walesu s relativno visokim dijetama riže.”

Još su potrebna snažnija istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi. Trenutno više od tri milijarde ljudi širom svijeta konzumira rižu kao svoju osnovnu hranu. Stručnjaci nisu upozoravali ljude da prestanu jesti rižu, već umjesto toga predlažu konzumiranje različitih vrsta riže, za koje se zna da sadrže manje anorganskog arsena – poput basmati i polirane riže. Uz ovo, oni preporučuju jesti uravnoteženu raznolikost stabljika, a ne samo pretežno rižu.

Izvor: Mirror

Komentari