Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji škola čija tradicija neopisivo podsjeća na onu u Hogwartsu, školi čarobnjaštva iz serije romana o Harryju Potteru?

290
HOGWARTS ŠKOLA NA SVETOM DUHU

Pohađanje jedne takve škole za vaše mališane može postati stvarnost.

„Kao i spomenuta škola iz knjiga i naša škola slijedi neke od tradicija unutar naše zajednice. Ponedjeljkom imamo školski Assembly ili okupljanje svih učenika i učitelja od prvog do osmog razreda koji su podijeljeni u četiri školska doma. Svaki dom sastoji se od učenika koji svojim trudom i radom sakupljaju bodove koji se na kraju tjedna zbrajaju. Na svakom Assemblyju proglašavamo pobjednika. Na kraju školske godine, škola organizira sportski dan u kojem se domovi natječu kroz razne sportske aktivnosti i na kojem se proglašava dom godine. Ovaj podržavajući sustav koji nagrađuje trud i rad djece do sada nam se pokazao vrlo uspješnim i poticajnim“, objašnjava ravnateljica i osnivačica Milena Prodanić Tišma.

LIDER MODERNOG OBRAZOVANJA U HRVATSKOJ

Međunarodna osnovna škola Vedri obzori prepoznata je kao lider modernog obrazovanja u Hrvatskoj. U školi je informatika uvedena od prvog razreda, a nakon redovne nastave učenici imaju mogućnost izabrati mnoštvo aktivnosti kao što su tenis, robotika, bridge, sviranje, zbor, šah, likovne radionice itd.

Iza Vedrih obzora stoji Milena Prodanić Tišma, ravnateljica od koje mnogi prosvjetari, ali i poduzetnici mogu puno toga naučiti. Kada je osnovala Međunarodnu osnovnu školu „Vedri obzori“ razmišljala je samo o jednome – osigurati učenicima obrazovanje potrebno za zanimanja budućnosti.

Svjesna toga da zanimanja budućnosti zahtijevaju inovativna znanja i vještine, znala je da obrazovni koncept ne želi temeljiti na klasičnom frontalnom podučavanju nakon kojeg učenik ide kući i uči za ocjenu. Upravo zato pokrenula je koncept obrazovanja koji učenike tretira kao aktivne sudionike te im osigurala vertikalno obrazovanje od rane predškolske dobi do polaska u srednju školu.

INTERNACIONALNO UČENJE

Ciljevi su također organizirani na način da se prati Britanski nacionalni kurikulum, Međunarodni osnovni kurikulum (IPC- International Primary Curriculum) te isto tako prati hrvatski nacionalni kurikulum za hrvatski jezik. To pruža internacionalno učenje unutar međunarodnog konteksta i omogućuje učenicima da lako prijeđu u novu školu ako se presele u inozemstvo ili u državnu školu.

„Svi nastavni sati se održavaju na engleskom jezikom (osim tijekom sata hrvatskog). Naša djeca su djeca 21. stoljeća, i zbog toga smo dodali UN-ove održive ciljeve u svoj kurikulum. Voljeli bismo da naši učenici postanu svjesni i upoznati sa trenutnom svjetskom situacijom i kako mogu pomoći svom svijetu. Kroz rad s djecom, svaki učitelj dodaje elemente odabranog održivog cilja i zajedno s djecom, rade kroz temu kako bi ih se upoznalo s problemom, ali i kako pronaći rješenje. Na taj način ih pripremamo i pružamo im vještine i znanja potrebna za vlastitu budućnost“, ističe ravnateljica.

NAJBOLJA HUMANISTIČKA ŠKOLA NA SVIJETU

Njezinu kvalitetu prepoznao je i Lookup registar privatnih škola u svijetu, koji ju je proglasio najboljom humanističkom školom na svijetu. Riječ je o školi u kojoj se potiče jačanje vještina koje djeci omogućuju zastupanja svojih ideja kroz kritička razmišljanja.

BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU

Svjesna utjecaja koji je pandemija imala na emotivno zdravlje učenika, Međunarodna osnovna škola Vedri obzori uvela je, prva u Hrvatskoj, Mindfulness i Wellbeing program za učenike. Mindfulness program za cilj ima pomoći učenicima u svakodnevnom radu kroz razvijanje koncentracije, fokusiranosti i produktivnosti, a namijenjen je svim učenicima ove hvalevrijedne škole.

Potreba za provedbom ovog programa proizašla je iz dubokog razumijevanja konteksta s kojim su učenici danas okruženi u svom obrazovnom procesu, a koji karakterizira hiperprodukcija informacija. U takvim okolnostima od presudne je važnosti učenicima pružiti potpunu psihofizičku podršku.

RODITELJI O ŠKOLI

„Najbolja škola u Zagrebu! Potiču se svi učenici da govore engleski jedni s drugima ne samo na nastavi, već i za vrijeme odmora, ručka, na igralištu itd. Sjajni učitelji i školsko osoblje, uvijek ljubazni i puni poštovanja prema roditeljima i učenicima!“

„Škola ima izvrsne uvjete za djecu. Učitelji su divni, a lokacija škole je savršena. Oni strastveno brinu o rastu djece putem izvrsnog kurikuluma i principa učenja. Pružaju punu podršku cjelokupnom razvoju djeteta kroz učenje i izvannastavne aktivnosti.“

„Škola koja, u partnerstvu s roditeljima, cijeni raznolikost, potiče preuzimanje rizika i osnažuje djecu da ostvare svoj potencijal u vrlo motivirajućem okruženju.“

10. OBLJETNICA DJELOVANJA ŠKOLE

Međunarodna osnovna škola Vedri obzori s velikim ponosom najavljuje obilježavanje 10 godina svog postojanja i uspješnog rada koje će se održati u ponedjeljak, 2. listopada 2023. godine u prostorima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s početkom u 13.00 sati.

Komentari