Jeste li se već cijepili protiv gripe? Evo za koga je cijepljenje besplatno!

34

6. studenog 2019. započelo je cijepljenje protiv gripe.

Svake godine nakon sezone gripe s terena se prikupljaju procjene, temeljene na odazivu u protekloj sezoni, na temelju kojih se naručuje te distribuira cjepivo, javlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ove je godine na temelju tih procjena naručeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani.

Ovo su kategorije stanovništva kojima je cjepivo prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno:

• osobe životne dobi 65 godina i starije
• štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
• pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
• odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)
• djeca i adolescenti (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)
• u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo ne mogu cijepiti, zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućne kontakte (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
• radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
• zdravstveni radnici
• trudnice

Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo.

Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno.

Krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom.

 

Komentari