Izleti mogu biti mali ili veliki, trajati jedan ili više dana. Naravno, reći ćete da su bolji oni s više dana. Slažem se, radije biste pobjegli na pet dana u London, Amsterdam ili Toskanu nego krenuli na jednodnevni izlet. Ali, ponekad nedostaje vremena za takav izlet, ponekad je neki drugi trošak preči ili nemamo društvo za takvo malo intenzivnije putovanje. Ali onda se sjetimo da je tek mali vremenski odmak, samo jedan dan, dovoljan da razbijemo monotoniju, napunimo baterije i ponesemo neku lijepu putnu uspomenu. I tako otkrijete program riječke turističke agencije Fiume tours, koju s puno znanja i ljubavi vodi Ines Ivašić, a u njemu i jedan jednodnevni, subotnji izlet u Piran i Izolu.
U udobnom autobusu, po divnom sunčanom vremenu, dolazak u Piran bio je prava lakoća. Naš vodič Hrvoje je poput riznice znanja, pun zanimljivih povijesnih podataka (šteta što čovjek ne uspije ni pola toga što čuje i sazna zapamtiti) i priča koje svaki putnik želi čuti. Uz njegovo odlično vodstvo i zgodne šale svaka minuta putovanja bila je čisti užitak. Stigavši u Piran, obišli smo njegove znamenitosti, vidjeli skulpturu kamene djevojke, svjetionik na kopnu naslonjen na crkvu sv. Klementa, čuli zanimljivu životnu priču o znamenitom violinistu i kompozitoru Giuseppeu Tartiniju, koji je rođen 1692. u Piranu, saznali koju je ulogu ljubav imala u njegovu životu, vidjeli njegovu rodnu kuću i uživali na trgu koji je po njemu dobio naziv.
Iako se to na prvi pogled ne bi reklo, mjesto na kojem se danas nalazi Tartinijev trg nekada je bila mala luka za ribarske brodove. Početkom 19. stoljeća luka je zasuta pijeskom i taj dio postaje trg okružen općinskim ustanovama i prelijepim palačama ondašnjih uglednika. Trg ima oblik elipse jer je njime nekada prolazio tramvaj i tu imao svoje okretište. Naime, između 1912. i 1953. tramvaj je povezivao Piran sa susjednim Portorožem i Lucijom. Danas taj prostrani trg, na kojem je podignut Tartinijev spomenik, izgleda kao predivna kulisa stvorena za ugodnu šetnju ili sjedenje na nekoj od pozicija obližnjih simpatičnih lokala.
Nakon Pirana na red je došla Izola, krasotica površinom i ljudstvom veća od Pirana, smještena na obali Tršćanskog zaljeva. Stari dio grada leži na nekadašnjem otočiću koji je niskom sazidanom prevlakom spojem s kopnom, a odatle i potječe ime Izola. Šećući Izolom hvatali smo sunce na svakom koraku i pomalo skidali jakne i veste.
Na brdašcu iznad Izole posjetili smo crkvu sv. Maura, zaštitnika grada. Potom smo prošetali starim dijelom i divili se šarmantnim uličicama, venecijanskim fasadama i prozorima, a upravo po arhitekturi može se očitati zanimljiva povijest grada.
U pauzi za ručak moja sestra i ja intuitivno smo ušle u prvi restoran koji se našao pred nama. Riječ je o restoranu Bujol, gdje smo pojele izvrstan riblji ručak: riblju juhu, srdelice na žaru, preukusan lešo krumpir, a sve to začinjeno maslinovim uljem za koje su vlasnici masline pobrali dva dana ranije i istještili ulje, ukusno i pod nepcem meko poput baršuna. Na kraju su na red došli fantastični kolači u slastičarnici Ekrem, koja svoje goste od 1952. godine dočekuje s taakooo velikim i prefinim kolačima, da bih se jedan dan incognito zaletjela samo po te Ekremove kolače.
Na povratku, ušuškani u udobnost autobusa i sigurne ruke našeg vozača, ponovno smo uživali u simpatičnom društvu vodiča Hrvoja i glazbi koju je puštao. Jedan dan, samo jedan dan, i izlet u Piran i Izolu, bio je dovoljan za odmor, opuštanje i druženje.
Ako poželite i vi putovati Fiume Toursom, samo kliknite na njihovu stranicu i saznajte što se od putovanja nudi, pa bila ona jednodnevna ili višednevna. Ukratko, na programu su brojna putovanja, poput onih u udaljene, egzotične destinacije, ali i topla preporuka za izlet u Sarajevo ili na Krk s bogatim ručkom na lokalnom OPG-u. U predblagdanskim danima tu je i cijeli niz adventskih tura, pa tako adventske čarolije možete doživjeti u Vicenzi, Veroni, Zagrebu, Ljubljani, Klagenfurtu – Veldenu i Beču. Neke od najljepših uspomena koje nosimo u sebi, upravo su one s putovanja. Stoga, sretan vam put!
Tekst: Dunja Pavešić
Komentari