Priča Jelene koja razvija turizam u Gorskom kotaru

607

Ljepote goranskih krajeva svjesni su mnogi, ali kada je riječ o njegovoj valorizaciji uglavnom posustaju.  I političari, koji nam kroje sudbinu i koji uvijek radije idu na sigurno ističući jadranski turizam i njegove rezultate, mediji koji premalo prate Gorski kotar jer nema tamo ništa senzacionalno i ne pohode ga celebrity, a i sami stanovnici, skromni i samozatajni, kao da nisu svjesni koje sve ljepote ima njihov zavičaj.

Ipak, postoje  časne iznimke. Jelena Holenko ili Jelena Goranska sigurna je jedna od njih. Zaljubljenica u Gorski kotar svoju budućnost i sreću vidi upravo ovdje. Jelena je vlasnica male turističke agencije  „Lynx and Fox“  te radi kao organizator putovanja i turistički vodič istražujući ljepote Gorskog kotara. Zahvaljujući i njenom angažmanu sve više gostiju pohodi Gorski kotar, aktivno se odmarajući. Uživaju u prirodi i pune svoje baterije , a mnogi se i vraćaju željni ponovnog susreta s goranskim ljepotama, hranom i ljubaznošću stanovnika i, naravno, novim pričama u koje će ih Jelena voditi.

Kako je počela tvoja goranska priča?

Moja goranska priča počinje od rođenja. Iako se mi Gorani danas rađamo na moru (u Rijeci), vraćaju nas natrag u brda (smijeh). Šalim se! Moja priča počinje u trenutku kada sam se nakon dužeg perioda života u pastelno maslinastoj Toskani vratila u živo zeleno plavi Gorski kotar i ponovno se zaljubila u njega. Tek sam tad shvatila o čemu se uopće radi ovdje i da ja zapravo živim u raju koji moram i drugima pokazati.

Koliko dugo radiš i kakvim intenzitetom se odvijaju ture tijekom godina?

Počela sam još prije deset godina honorarno raditi kao lokalni vodič, a ubrzo potom stigla je i licenca. Do trenutka pokretanja vlastitog posla dodatno sam se obrazovala, radila i ulagala u sebe da postanem sve ovo što jesam danas. Vlastiti posao sam pokrenula prije dvije godine i to je tek ponovno početak na jednoj novoj stazi. Najviše tura imam od proljeća do jeseni i oko Nove godine Osim turističkog vođenja bavim se i raznim projektima u turizmu, najviše u domeni planiranja događanja i marketinga.

Uključuju li se domaći gosti i odakle dolaze?

Da naravno! Imam podjednako domaćih gostiju kao i stranih. Dolaze iz cijele Hrvatske, a sve više ih dolazi i na privatne i obiteljske ture jer prepoznaju vrijednost lokalnog turističkog vodiča. Nije da turista u Gorskom kotaru nema, ima ih i bilo bi ih još više da zapravo znaju gdje treba ići i koliko je ovdje divno – ja rješavam taj problem :). Moj rad prepoznaje sve više turističkih agencija i angažira me. Stojim i na raspolaganju za neke sasvim nove suradnje u kreiranju tura.

Koji je omjer stranaca i od kuda sve dolaze?

Da naravno, mnogo individualnih obiteljskih tura preko ljeta radim s gostima iz Izraela. Obožavaju ovaj dio Hrvatske kombinirati s posjetom Sloveniji zbog obilja zelenila, čiste vode, hlada i svježeg zraka. Krenule su nas otkrivati i ljudi iz Skandinavskih zemalja koji vole mnogo hodati prirodom i cijene lokalno iskustvo, ne namješten turistički doživljaj. Kada u Rijeku stane kruzer, ja sam dobila povjerenje da ‘ukradem’ dio gostiju i za Gorski kotar

Koje ture se nude i u kojem dobu godine?

20180917_130638-02

Dok nema snijega sve se može obilaziti tijekom cijele godine. Ja još uvijek ne radim ture dok je snijeg jer je za to potrebno posebno znanje i oprema te je viši rizik. Od proljeća do jeseni se obilaze sve divote koje Gorski kotar pruža. Prirodne i kulturne znamenitosti, zanimljive lokacije i izletišta, u kombinaciji s nekim degustacijama domaćih proizvoda i gastro specijalitetima u restoranima. Proljeće, ljeto i jesen nude malo više mogućnosti jer su sve staze dostupne, a i sve je nekako privlačnije u zelenoj i nabujaloj varijanti. Zimske ture su zapravo specifične i obilazak tada nije za svakoga već za prave zanesenjake koji vide ljepotu u prirodi dok ona spava. Ovdje ja uskačem naravno da ukažem gostima na neke možda ne tako očite zanimljivosti.

Imaš li podršku obitelji, prijatelja, zajednice i jel’ ona zadovoljavajuća ili može više, bolje? Simpatije žitelja, ponuda hrane i pića ,suvenira, tradicijskih običaja (zanati) itd.

Imam ogromnu podršku cijele moje okoline i obitelji te sam na tome sam jako zahvalna. Uvijek ističem koliko čovjeku mnogo znači biti, rasti i raditi u zdravoj zajednici. U obitelji što se više međusobno podupiremo više rastemo, tako je i u zajednici, mjestu, gradu. Ja koji puta znam reći da je posao turističkog vodiča i dizajnera izleta u nekoj regiji uloga ljepila između svih tih divnih stvari za vidjeti, okusiti, probati i doživjeti. Ja sam putokaz i onaj prijatelj koji će ti reći – to ti je super, moraš to probati. Ja sam onaj koji će ti ispričati priče po putu i staviti stvari u kontekst.

Podrška TZ Kvarnera, T. zajednica  u Gorskom kotaru? S kime najbolje surađuješ?

Meni su ‘moje’ turističke zajednice super. Što got ih pitam u okviru svojih mogućnosti mi pomognu. Vjerujem da imaju najbolju namjeru da promiču turizam Gorskog kotara u okviru svojih znanja, vještina i dakako budžeta. Planiramo neke buduće projekte zajedno i vjerujem da cijene što radim za Gorski kotar. S Turističkom zajednicom Kvarnera još nisam surađivala, nadam se da u budućnosti budem.

Opiši nam svoju najdražu turu? I koliko one dugo traju – od – do ? Mogu li biti višednevne, u paketu sa svim ostalim uslugama i da li se tada povezuješ s nekim i kako?

20190115_125402-01

Meni je cijeli Gorski kotar drag. Dok obiđem jedno taman mi prifali drugo. Sve što ima ovdje ja mogu povezati u ture. Od vrhova Snježnika i Risnjaka sa spavanjem u Schlosserovom domu kod tete Vesne, do doline rijeke Kupe i degustacije lokalnih proizvoda u selu Kupari na seoskom imanju kod prijatelja Josipa. Špilje, kanjoni, jezera… Šetnje značajnim šumama, učenje o ljekovitom bilju, gljivama… Dvorci Zrinskih koji vraćaju u neka plemićka vremena, sve ja to izmješam u doživljaj koji se pamti. Meni je svaka tura najbolja. Zaista se ne šalim! Ja sam svakim danom sve više zaljubljena u Gorski kotar.

Koliko elemenata stoytellinga unosiš u ture? Možda i neke legende, koje su najpoznatije’

Ja sam prirodni storyteller Bez plana i programa. Ja ne držim duge dosadne monologe s brdom činjenica koje nikog ne zanimaju. Pričam ljudima o svemu što se ovdje događa ili se događali ili će se događati. Pričam im o lijepim stvarima, tradiciji i ukusnoj hrani. Pričam im o divim ljudima koje ovdje žive. O zanimljivostima koje nismo stigli obići. Rijetko, ali pričam i o nevoljama i problemima s kojima se borimo. Pričam iskreno i iz srca. Vjerujem intuiciji zapravo, ono što je meni interesantno pokaže se da je također i ljudima. Ima svakakvih zanimljivih priča tu kod nas, nešto i legendi… Doći ćete na turu sigurno pa ćete ćuti!

Okupljanje drugih mladih Gorana, turističkih vodiča i djelatnika,  koji bi ti se priključili u radu?

20180521_151503-01

Trenutno sam upravo završila radionicu o Interpretaciji baštine u Delnicama kroz projekt HERCULTOUR kojem je cilj promocija održivoga turizma temeljenog na zajedničkoj kulturnoj baštini s ciljem smanjivanja sezonalnosti turizma. Krećem s pripremama za 1. Sajam turizma Gorskog kotara koji će se održati 27.4. u Delnicama gdje ću nadam se sprovesti svoju dugo željenu ideju u aktivnost, a to je da okupim dionike turizma Gorskog kotara na jedno mjesto zbog umrežavanja i tako pokažem da nas ima te da u ovaj kraj vrijedi ulagati.

Planovi za dalje ???? Budi hrabra, sve nam reci…

Planiram i dalje raditi na promociji prirodne i kulturne baštine Gorskog kotara. Završavam planinarsku školu i nadam se postati i planinarski vodič ove godine kako bi gostima s kojima idem u planinske predjele pružila još bolju i sigurniju uslugu.  Završavam školu o ljekovitom bilju i rado bi se obrazovala više i u tom smjeru.  Voljela bi se pridružiti obitelji proizvođača domaćih proizvoda Gorskog kotara kroz neko vrijeme. Nadam se uspješnom razvoju mojih tura te daljnjem uspješnom povezivanju s domaćim i stranim agencijama koje će tek prepoznati Gorski kotar kao odličnu destinaciju za višednevni aktivni odmor.

Photo: Lynx&Fox

20181009_142107-01

Komentari