Jednostavni i učinkoviti načini kako u trenu zaustaviti svrbež nakon uboda insekata

106
komarac

Tu ste, na dugom pješačenju stazom ili se opuštate sa svojim prijateljima tijekom kampiranja, kada počnete osjećati onaj izdajnički svrbež na gležnjevima, rukama, nogama ili drugim izloženim dijelovima tijela. Napali su vas kukci, vjerojatno komarci ili čak krpelji ili muhe, i odjednom ste manje u mogućnosti usredotočiti se na zabavu, a više nego na svrbež i reakciju kože koja će vjerojatno uslijediti.

Iako se možete pojaviti pripremljeni s repelentom za insekte, možda ćete ipak na kraju biti ugrizeni ako ga pažljivo ne nanesete ponovno, osobito ako ste se puno znojili i nanijeli kremu za sunčanje (dobar potez). Srećom, postoje načini da pronađete olakšanje, pod pretpostavkom da imate pristup nekim uobičajenim lijekovima.

Zašto ugrizi kukaca svrbe?

Iako ugrizi kukaca nisu stvarno stanje kože, prema dermatologu Joshui Zeichneru, M.D., direktoru kozmetičkih i kliničkih istraživanja u bolnici Mount Sinai, ugriz je u biti lokalizirana alergijska reakcija na koži. To je zato što nakon što nakon ugriza vaša koža razvije upalu i oteklinu, što se prevodi kao crvena kvrga koja svrbi. Ugrizi kukaca mogu dovesti do daljnje iritacije kože ako se prepustite želji da ih počešete.

Kako liječiti ugrize kukaca?

Njihovo ignoriranje vjerojatno neće puno pomoći, čak i ako imate dovoljno volje da se ne počešete. Da biste se riješili nelagode od svrbeža, morate liječiti ugriz. (Naravno, uvijek je dobro prvo pokušati spriječiti ugriz sredstvom protiv insekata, nanesenim na odgovarajući način. Ovdje su najbolji repelenti protiv insekata.)

Kada liječite ugriz, cilj je smanjiti upalu što je prije moguće i učiniti sve što možete da popravite kožnu barijeru”, kaže dr. Zeichner. To se može učiniti raznim lijekovima, često u obliku medicinskih krema i losiona koji se izdaju bez recepta ili čak domaćih lijekova.

5 lijekova za ublažavanje svrbeža od ugriza buba
Hidrokortizonska krema

“Krema s 1% hidrokortizona bez recepta je proizvod za ugrize, jer pomaže smanjiti upalu i može ublažiti svrbež,” kaže dr. Zeichner. Cortizone-10 obično je dobra opcija, iako obično možete pronaći jednako učinkovite generičke marke u svojoj drogeriji. Tuba je također dovoljno mala da ju je lako transportirati u svom ruksaku za planinarenje ili kampiranje.

Hladna terapija

Primjena hladnog obloga ili obloga s ledom jednostavan je i učinkovit način za ublažavanje svrbežnih ugriza kukaca, kaže dr. Zeichner

“Hladnoća sužava krvne žile, što smanjuje upalu na koži”, objašnjava. Nije potrebna tehnika ili otmjena oprema: samo zgrabite krpu i malo leda iz zamrzivača ili hladnjaka za brzo olakšanje.

Metvica, aloe vera i lavanda

Esencijalno ulje paprene metvice djeluje antibakterijski i antivirusno, ispoljava lokalni analgetički učinak, te smanjuje osjećaj svrbeža. Mentol dodatno hladi kožu te smiruje upalu.

Vazelin

Nanošenje vazelina jednostavan je način za ublažavanje svrbeža dok čekate kako biste učinkovitije tretirali ugrize.

“Ona stvara zaštitni pečat na koži koji omogućuje barijeri da se sama popravi, osobito ako ste se češali”, objašnjava dr. Zeichner.

Koloidna zobena kaša

Koloidna zobena kaša je sastojak koji štiti kožu i nalazi se u mnogim hidratantnim kremama, iako ne bi trebala biti vaša prva linija obrane ako imate druge mogućnosti, kaže dr. Zeichner. Obično je namijenjen osobama s ekcemom, kao što ovaj balzam iz Aveena označava.

“Koloidna zobena kaša ima umirujuće djelovanje što je idealno za ugrize buba”, kaže on. “Ali iako može pomoći, nažalost, neće ublažiti značajan svrbež.”

Kalamin losion

Calamine losion idealno je rješenje za ugrize stjenica jer djeluje umirujuće i protiv svrbeža, kaže dr. Zeichner. Možete ga jednostavno nanijeti na zahvaćeno područje i pustiti da se osuši kako biste pomogli koži da zacijeli i spriječili češanje.

Izvor: Yahoo

L.B.

Komentari